Svečano obilježen Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu 2022.

Objavljeno 23.2.2022.

Svečanom proslavom održanom 22. veljače 2022. godine obilježen je Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i 415. obljetnica njezina postojanja, uz prigodno obraćanje izaslanika predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske prof. dr. sc. Radovana Fuchsa, izaslanika ministrice kulture i medija Republike Hrvatske i državnoga tajnika dr. sc. Ivice Poljička, izlaganje glavne ravnateljice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prof. dr. sc. Ivanke Stričević, dodjelu Nagrade i priznanja Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu za 2021. godinu te prigodni umjetnički performans studenata Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prof. dr. sc. Ivanka Stričević čestitala je djelatnicima i svima okupljenima Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te se na potpori zahvalila Upravnomu vijeću Knjižnice, Ministarstvu znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske te osnivaču Knjižnice Vladi Republike Hrvatske kao i brojnim suradnicima, pojedincima i ustanovama koji pridonose razvoju NSK. Osvrnula se na rad i postignuća Knjižnice u 2021. godini, a najavila je i novo strateško razdoblje Knjižnice.

„Slavimo danas 415. obljetnicu Knjižnice koja prikuplja i čuva vrijednu baštinu, svjedok je nacionalnoga kulturnog identiteta, izvorište za znanstvena propitivanja, učenje i kulturni razvoj pojedinca i društva, a  svoje djelovanje pronalazi u harmoniji koju stvaraju pisani i tiskani izvornici i digitalna građa, neprocjenjive vrijednosti starina i informacijsko-komunikacijski formati i alati današnjega i budućega doba. Ukratko, djelovanje Knjižnice sagledavamo kao harmoniju – od pisanih i tiskanih primjeraka do otvorene znanosti, od trezora do oblaka“, istaknula je glavna ravnateljica Knjižnice.

Govoreći o novoj Strategiji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu do 2026. godine vođenoj izjavom o viziji „Prenosimo ideje kroz vrijeme“, prof. dr. sc. Ivanka Stričević naglasila je tri strateška cilja Knjižnice – dostupnost građe, podataka i knjižničnih usluga prema svim skupinama korisnika, osnaživanje kapaciteta Knjižnice i suradnju u razvoju i inovacijama.

 „Osnovni nam je cilj djelovanja usmjeren na održivost temeljnoga poslanja i unaprjeđenje rada u svim segmentima, posebno u onim poslovima na koje iznimno utječu okolnosti pandemije. Zato se posebno okrećemo korisnicima, javnomu djelovanju i djelovanju za javno dobro. U tome smjeru osmišljavamo programe za novouređeni dio Knjižnice kako bismo humanizirali javne prostore biserima kulture koje ova Knjižnica ima i dali ih na uživanje raznim javnostima“, naglasila je glavna ravnateljica NSK, najavivši nove strateške projekte Knjižnice, među kojima i CroAtrium – multimedijski lab Croatice – mjesto susreta, učenja, razmjene, istraživanja, ali i  nova turistička točka grada Zagreba.

U sklopu programa svečane proslave Dana Knjižnice proglašeni su i dobitnici Nagrade i priznanja Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu za 2021. godinu. Nagrada u kategoriji Djelatnik Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu za 2021. godinu dodijeljena je knjižničarskoj savjetnici za međunarodnu suradnju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Jasenki Zajec. Nagrada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u kategoriji Fizička osoba koja promiče i/ili sudjeluje u osmišljavanju i provedbi međuinstitucijskih programa te surađuje s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu dodijeljena je voditeljici Bibliobusne službe u Gradskoj knjižnici Zadar i voditeljici  Županijske matične službe za narodne i školske knjižnice Zadarske županije Nadi Radman. U kategoriji Priznanje poslovnomu subjektu koji potiče, podupire i sudjeluje u ostvarenju razvojnih programa Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te tako pomaže u poboljšanju i promicanju Knjižnice i knjižničarske djelatnosti dodijeljeno je dnevnim novinama Večernjemu listu.

Tijekom svečanoga programa studentice Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu oslikavale su mural posvećen Vesni Parun kojim NSK želi skrenuti pozornost na vrijednu ostavštinu velike hrvatske pjesnikinje u godini u kojoj se obilježava 100. obljetnica njezina rođenja te dati dodatan poticaj za govor o njezinu djelu kao i daljnje umjetničke interpretacije njezinih stihova. Autorica je ovoga likovnog rada koji će trajno ostati pohranjen u Knjižnici Nika Vrbica, a uz nju su mural izvodile i Anđela Majica, Ena Antunović i Marta Dijak pod mentorstvom dekana Akademije red. prof. art. Tomislava Buntaka te likovne umjetnice i vanjske suradnice Akademije dr. art. Melinde Štefčić.

Svečani program obilježavanja Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu glazbenim je nastupom uveličao Gudački kvartet Secco izvedbom skladbi Luke Sorkočevića Simfonija br. 1 u D duru, stavak 2 i Simfonija br. 3 u D duru, stavak 1.