Svečano obilježen Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu 2019.

Objavljeno 25.2.2019.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu 22. veljače 2019. godine obilježila je Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu koji se već tradicionalno obilježava na nadnevak kada je 1483. godine otisnuta prva hrvatska tiskana knjiga, Misal po zakonu rimskog dvora, remek-djelo glagoljaškoga tiskarstva.

Na svečanome obilježavanju Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu 2019. godine čestitke djelatnicima Knjižnice te prigodne pozdrave okupljenim uglednim predstavnicima akademskoga, kulturnoga i političkoga života Hrvatske uputili su izaslanica predsjednice Republike Hrvatske Renata Margaretić Urlić, izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora izv. prof. dr. sc. Vesna Bedeković, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske mr. sc. Zvonimir Frka-Petešić, izaslanik ministrice kulture Republike Hrvatske dr. sc. Ivica Poljičak, izaslanica ministrice znanosti i obrazovanja izv. prof. dr. sc. Ivana Franić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt, izaslanica rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Ivana Čuković-Bagić i glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić.

U svojem izlaganju glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić opisala je brojne programe u prethodnoj godini te najavila planove za tekuću godinu, među kojima je istaknula velika ulaganja u zgradu Knjižnice, uspostavu Hrvatske digitalne knjižnice, izradbu portala Glagolitic.eu, utemeljenje Digitalnoga laboratorija NSK te dvije bitne obljetnice, i to 15. obljetnicu uspostave Hrvatskoga arhiva weba (HAW) i 100. obljetnicu Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Na svečanome obilježavanju Dana Knjižnice članica Odbora za Nagradu i priznanje Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Karolina Holub proglasila je dobitnika Nagrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Nagrada Nacionalne i sveučilišne knjižnice za 2018. godinu za osobit doprinos radu, razvoju i promidžbi Knjižnice u osmišljavanju i provedbi inovativnih programa i praksi, kao i za doprinos razvoju hrvatskoga knjižničarstva kroz stručni rad, uručena je rukovoditelju Odsjeka Marketing i komunikacije NSK Sandiju Antoncu, dugogodišnjemu djelatniku Knjižnice i autoru uspješne izložbe Hrvatska glagoljica.

Na svečanosti su uručene i zahvalnice suradnicima na projektu Hrvatska glagoljica, suradnicima na virtualnim izložbama Faust Vrančić, Vizualiziranje nacionalnog: Skjavonske/ilirske bratovštine i kolegiji u Indiji u zbirkama NSK i Marko Marulić te dobitnicima na natječaju Baština na mreži: izradi virtualnu izložbu u NSK.

Glazbenim nastupom svečano obilježavanje Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu 2019. godine uveličale su članice pjevačkoga sastava Trio Zorja.

Danu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prethodila je 11. manifestacija Dani otvorenih vrata NSK.