Svečano obilježen Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu 2018.

Objavljeno 22.2.2018.

U povodu obilježavanja ovogodišnjega Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, u Knjižnici je 22. veljače 2018. godine upriličena svečanost kojoj su nazočili brojni ugledni predstavnici akademskoga, kulturnoga i političkoga života Hrvatske.

Okupljenima su se pozdravnim govorima obratili prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture Republike Hrvatske, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske, te dr. sc. Irena Petrijevčanin Vuksanović, saborska zastupnica, izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora Republike Hrvatske.

Glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić u svojem je izlaganju opisala brojne programe u prethodnoj godini kojima je Knjižnica potvrdila svoju ulogu čuvarice i promicateljice vrijednosti hrvatske znanstvene i kulturne baštine. Istaknula je projekt Hrvatska glagoljica, koji je rezultirao portalom Glagoljica.hr.

„Prepoznavši potrebu sustavne digitalizacije glagoljskih izvornika i okupljanja podataka i građe na središnjem portalu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu pozvala je na suradnju relevantne ustanove, znanstvenike, udruge i zaljubljenike u glagoljicu. Svrha je projekta potaknuti digitalizaciju građe iz hrvatskih i inozemnih ustanova te je na portalu Glagoljica.hr dati na uvid istraživačima, studentima, učenicima i široj javnosti“, naglasila je dr. sc. Tatijana Petrić. Rezultat je prve etape ovoga Projekta više od deset tisuća digitaliziranih stranica te više od 400 digitalnih znanstvenih i stručnih radova o glagoljici. Glavna ravnateljica Knjižnice na svečanosti obilježavanja Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu uručila je zahvalnice pojedincima i ustanovama koje su pridonijele uspostavljanju Portala. U njihovo ime okupljenima je zahvalio akademik Josip Bratulić.

Na svečanome obilježavanju Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu proglašena je i ovogodišnja dobitnica Nagrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Nagrada je dodijeljena dr. sc. Dijani Sabolović-Krajina, knjižničarskoj savjetnici, ravnateljici Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ u Koprivnici za osobit doprinos knjižničarskoj struci.

Svečano obilježavanje Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu svojim je glazbenim nastupom uveličala mlada kantautorica i dramska umjetnica Elis Lovrić, a recitacijom pjesnik i umjetnik Enes Kišević.

Obilježavanju Dana Knjižnice prethodili su tradicionalni Dani otvorenih vrata Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu koji se organiziraju kako bi se šira javnost upoznala s radom i ulogom Knjižnice u kulturnome i znanstvenome životu Hrvatske, osobito onomu koji se odnosi na očuvanje vrijedne baštine koju NSK ima pohranjenu u svojem fondu.

Tijekom ovogodišnjih Danâ otvorenih vrata Knjižnicu je posjetilo približno četiri stotine sudionika koji su imali priliku uz stručnu vodstvo djelatnika Informacijskoga centra NSK posjetiti i upoznati se s radom zbirki građe posebne vrste, kao što su Zbirka rukopisa i starih knjiga, Zbirka muzikalija i audiomaterijala, Grafička zbirka te Zbirka zemljopisnih karata i atlasa. Osim spomenutih zbiraka, posjetitelji su posjetili i čitaonice s otvorenim pristupom građi, Čitaonicu periodike, Zbirku knjižnične građe o Domovinskom ratu, Zbirku inozemne Croatice, Zbirku službenih publikacija, Odjel Zaštitna snimanja i izrada preslika te Zatvoreno spremište.

U sklopu manifestacije, a u povodu Međunarodnoga dana materinskog jezika, 21. veljače 2018. godine u suradnji s Institutom za hrvatski jezik i jezikoslovlje održan je i koncert glazbenica Nine Romić, Dunje Knebl i Elis Lovrić s izvedbama na trima hrvatskim narječjima.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, kao i njezini djelatnici, zahvaljuju svima koji su je ovih dana posjetili te koji su s njima obilježili 411. godinu postojanja najveće i najstarije knjižnice u Republici Hrvatskoj.