Svečano obilježen Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu 2016.

Objavljeno 22.2.2016.

U povodu obilježavanja ovogodišnjega Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, u Knjižnici je 22. veljače 2016. godine upriličena svečanost kojoj su nazočili brojni ugledni predstavnici akademskoga, kulturnoga i političkoga života Hrvatske.

Kao Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu odabran je 22. veljače kao spomen na 1483. godinu kada je Hrvatska dobila svoj prvotisak Misal po zakonu rimskoga dvora, koji je tiskan nepuna tri desetljeća nakon Gutenbergova otkrića tiskarskoga stroja.

Okupljenima su se pozdravnim govorima obratili dr. sc. Ana Lederer, zamjenica ministra kulture Republike Hrvatske, prof. dr. sc. Krešo Zadro, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, prof. dr. sc. Miloš Judaš, prorektor za znanost, međuinstitucijsku i međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu, izaslanik rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa i akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).
Na svečanosti obilježavanja Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu bio je i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ivan Tepeš.

Glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić u svojem je izlaganju opisala brojne programe u protekloj 2015. godini kojima je Knjižnica potvrdila svoju ulogu čuvarice i promicateljice vrijednosti hrvatske baštine te se osvrnula na buduće projekte, poput Akademskoga centra, novih digitalnih usluga i dr.

Između ostaloga, prošle se godine u Knjižnicu učlanilo otprilike 18 296 korisnika koji su posudili 13 114 svezaka knjiga. Bitno je napomenuti da je u 2015. godini fond Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu obogaćen sa 67 500 jedinica građe, među kojima je najviše obveznih primjeraka.

Na svečanome obilježavanju Dana NSK proglašena je i ovogodišnja dobitnica Nagrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Nagrada je dodijeljena dugogodišnjoj djelatnici Gradske knjižnice Marka Marulića u Splitu, knjižničarki Vesni Mihanović za ukupan doprinos razvoju hrvatskoga knjižničarstva, posebno u segmentu promicanja stručne i razvojne djelatnosti u području narodnoga knjižničarstva. Dobitnicu je Nagrade predstavio koordinator Zbirke rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Ivan Kosić.

Svečano obilježavanje Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu svojim je nastupom uveličao flautistički kvartet Nymphs.