Svečano obilježen Dan hrvatskih knjižnica

Objavljeno 14.11.2011.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u petak, 11. studenoga 2011. svečano je obilježen Dan hrvatskih knjižnica.

Proslava se održala inicijativom Hrvatskoga knjižničarskog društva. Upravo je toga datuma prije 51 godinu hrvatski Sabor donio ukaz o proglašenju prvog Zakona o bibliotekama. Donošenje ovoga Zakona označilo je novi početak hrvatskoga knjižničarstva, jer su njime postavljeni pravni temelji za planiran i sustavan rad i razvoj svih vrsta hrvatskih knjižnica i svih ključnih odrednica hrvatskoga knjižničarstva.

Knjižnice su osnova dugoročne strategije razvoja pismenosti, obrazovanja, znanosti; gospodarskog, društvenog i kulturnog razvoja, te stoga imaju nezaobilaznu ulogu u suvremenom demokratskom društvu. Najvažnije su ustanove nacionalne informacijske infrastrukture, jednako otvorene prema svim socijalnim, kulturnim i etničkim zajednicama.

Svojim programima djeluju inkluzivno prema svim skupinama građana. Omogućavaju slobodan pristup informacijama u svim medijima, čuvaju kulturna dobra, baštinu i identitet u globaliziranom svijetu današnjice. Svojim zbirkama, uslugama i prostorima, uz djelatnost zaposlenika, podrška su osobnoj realizaciji svakog pojedinca, njegovu obrazovanju i stručnom osposobljavanju, te su aktivan sudionik u procesima cjeloživotnog učenja, u društvu obilježenom ubrzanim tehnološkim napretkom i dinamičnim tržištem rada.

Hrvatske su knjižnice baštinice tisućljetne pismenosti na tlu Hrvatske, svjedočanstvo različitih povijesnih iskustava i napora, ustrajno jamstvo nacionalnoga kulturnog i znanstvenog identiteta. Djeluju kao protuteža masovnim medijima i trendovima, usmjerene na stvaranje, čuvanje i posredovanje kvalitetne informacije.

Svečanim obilježavanjem 11. studenoga kao Dana hrvatskih knjižnica potiče se zanimanje javnosti za knjižnice te pojačava vidljivost njihove uloge i značaja u hrvatskom društvu.