Susret s novinarima u povodu odabira NSK kao knjižnice mjeseca

Objavljeno 19.6.2013.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu odabrana je kao knjižnica mjeseca na portalu Europske knjižnice, objašnjeno je na susretu za novinare održanome 18. lipnja 2013. godine u prostoru Zbirke rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Europska knjižnica (The European Library – TEL) besplatna je online usluga koja omogućuje pretraživanje zbirki 48 nacionalnih i znanstvenih knjižnica, odnosno 24 milijuna stranica cjelovitoga teksta, uključujući 600 000 knjiga i elektroničkih znanstvenih radova te 10 milijuna digitalnih objekata. Odabirom Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu kao knjižnice mjeseca, ona će se pridružiti odabranim knjižnicama, članicama Europske knjižnice, poput Španjolske nacionalne knjižnice ili Bavarske državne knjižnice, te tijekom srpnja na portalu Europske knjižnice i njezinim profilima na društvenim mrežama predstaviti svoje zbirke i vrijednu digitaliziranu građu.

Tim se povodom okupljenima obratila glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Dunja Seiter-Šverko, istaknuvši kako Europska knjižnica promiče knjižničarstvo te kako moderna knjižnica današnjice predstavlja spoj suvremenosti i tradicije, o čem svjedoče i zbirke Nacionalne knjižnice dostupne preko portala Europske knjižnice – starija vrijedna građa dostupna u Digitalnome akademskom repozitoriju, na portalu Digitaliziranih novina i časopisa, kao i digitalizirana građa iz Zbirki građe posebne vrste Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te najnovija digitalna građa dobivena pobiranjem nacionalne internetske domene dostupna u Hrvatskome arhivu weba.
Iz Kraljevske knjižnice u Haagu, sjedištu Europske knjižnice, okupljenima se obratio Aubéry Escande, voditelj za komunikacije, marketing i uredništvo TEL-a, istaknuvši važnost prisutnosti Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu s pristupom njezinim zbirkama i digitaliziranom građom, u zajednici Europske knjižnice još od 2005. godine. Voditelj Zbirke rukopisa i starih knjiga dr. sc. Ivan Kosić predstavio je izvornike nekih od najvrjednijih djela pohranjenih u Zbirci koja će u digitalnome obliku biti predstavljena na portalu Europske knjižnice, a savjetnica za digitalizaciju dr. sc. Sofija Klarin Zadravec pokazala je njihove digitalne inačice dostupne u sklopu Digitalizirane baštine Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Odabir Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu kao knjižnice mjeseca radi predstavljanja njezine najvrjednije digitalizirane građe, ali i cjelokupne baštine, dolazi u trenutku kada Hrvatska postaje članica Europske unije. Tijekom srpnja Europska će knjižnica svim svojim korisnicima predstaviti reprezentativna djela hrvatske kulturne baštine, kao što je Vinodolski zakonik, drugi po starosti slavenski pravni spomenik, prva hrvatska geološka karta s početka 20. stoljeća, glasovito djelo Fausta Vrančića Machinae novae te brojne druge jedinice građe iz kataloga i zbirki Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.