Susret mlađih naraštaja s glagoljskom baštinom u sklopu izložbe „1000 godišć glagoljice na Ižu“

Objavljeno 31.7.2019.

U sklopu izložbe 1000 godišć glagoljice na Ižu koja se održava u Domu kulture Sloga u Velome Ižu 29. srpnja 2019. godine održana je dječja kreativna radionica pod nazivom U muzej dojdi i lipo se projdi.

Veseli i razigrani sudionici radionice dobili su temeljna znanja o najstarijem hrvatskom pismu, oslikavali su tekstil s motivima slova glagoljske azbuke, upoznali su bogatu kulturno-povijesnu baštinu otoka Iža te će uoči blagdana Velike Gospe imati prigodu naučiti i pomalo starohrvatskoga crkvenog glagoljaškog pjevanja koje se očuvalo i u toj drevnoj glagoljaškoj župi u kojoj je djelovalo više od 140 svećenika glagoljaša.

Radionica koju su suorganizirali Narodni muzej Zadar i Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu održava se već treću godinu zaredom, čime se nastavlja edukativna djelatnost približavanja baštine otoka Iža djeci u povezanosti s muzejskom i sveučilišnom suradnjom. Radionicu su osmislile i vodile dr. sc. Ana Sutlović i prof. Natali Čop.

Autor je izložbe 1000 godišć glagoljice na Ižu Veloižanin đakon i etnolog mr. sc. Livio Marijan, a izložba je postavljena u suradnji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Arhiva Zadarske nadbiskupije i Narodnoga muzeja Zadar. Na Izložbi su predstavljeni brojni izvorni kameni i pisani izlošci glagoljaške kulture Veloga i Maloga Iža, kao i dvojezični natpisi, panoi i karte koje je za tu prigodu autoru izložbe ustupila Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.