Stručni skup „Motivacija i strategije za poticanje čitanja“

Objavljeno 31.8.2016.

Stručni skup u organizaciji Hrvatskoga čitateljskog društva održat će se 8. rujna 2016. godine u Velikoj dvorani Školske knjige u Masarykovoj ulici u Zagrebu, u povodu Međunarodnoga dana pismenosti. Naziv je ovogodišnjega skupa Motivacija i strategije za poticanje čitanja. Svrha je Skupa okupljanje stručne javnosti i poticanje rasprava o pismenosti(ima) i dobrobitima čitanja. Stručni skup i ove je godine poduprlo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Hrvatsko čitateljsko društvo dugi niz godina u povodu Međunarodnoga dana pismenosti organizira stručne skupove, a ovogodišnjim se želi uvidjeti što utječe na motivaciju za čitanjem, na koje načine knjižničari, profesori, djelatnici udruga i ustanova te izdavači motiviraju i potiču sklonosti prema čitanju kod građana svih dobi, kako razvijaju pozitivna mišljenja o čitanju, naglašavaju vrijednosti čitanja, nagrađuju trud i proširuju zanimanja čitatelja te potiču intrinzičnu motivaciju prema čitanju.

Svatko od čimbenika u procesu poticanja čitanja – od škola, knjižnica, nakladnika, udruga, sveučilišta i drugih na svoj način motivira na čitanje i potiče kulturu čitanja. Na Skupu će kroz pozvana izlaganja biti predstavljeni i primjeri dobre i djelotvorne prakse u području motivacije i poticanja kulture čitanja. Kao što čitanje pridonosi razvijanju društva, tako i društvo treba omogućiti usvajanje i razvijanje čitateljskih navika te posljedično oblikovanje kompetentnih čitatelja.

Međunarodni dan pismenosti (International Literacy Day – ILD), UNESCO-ova je inicijativa, čija je svrha svake godine podsjetiti međunarodnu zajednicu na položaj pismenosti i obrazovanja odraslih na sveopćoj razini.