Što se nosi cijele godine? Članska iskaznica NSK!

Objavljeno 1.6.2023.

Iako nam je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu uvijek drago ustanoviti da su naše usluge i građa potrebne mnogima, ipak postoje uvjeti za to kako do njih doći. Budući da smo u posljednjih nekoliko mjeseci uočili učestale ulaske u Knjižnicu osoba koje nisu učlanjeni korisnici Knjižnice, a koji iste ulaske ostvaruju neovlaštenim korištenjem iskaznica članova NSK, podsjećamo da takvi ulasci u skladu s Pravilnikom o uvjetima i načinima korištenja građe i usluga NSK predstavljaju prekršaj, čije već prvo počinjenje povlači za sobom šestomjesečni gubitak prava na korištenje građe i usluga Knjižnice, i za učlanjena korisnika i za osobu kojoj je taj korisnik omogućio neovlašteni ulazak u Knjižnicu.

Prikaz registracije ulaska članskom iskaznicom Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Dopušteni ulazak u korisnički prostor Knjižnice moguć je jedino uz registraciju vlastite članske iskaznice, a uz godišnje članstvo zainteresiranima za naše usluge dostupno je i mjesečno, tjedno i dnevno članstvo. Ostale vrste članstva koje nudimo zamjensko su članstvo, koje se za potrebe znanstveno-istraživačkoga rada može ostvariti radi korištenja usluga Knjižnice u zamjenu za drugoga člana, te članstvo za osobe u pratnji osoba s invaliditetom.

Godišnje članstvo uključuje pravo na posudbu velikoga broja naslova u bogatu fondu Knjižnice s više od 3,6 milijuna jedinica građe, međutim, i to i sva ostala članstva omogućuju vam pristup svoj građi u našim brojnim čitaonicama, s ukupno više od 1100 mjesta za rad. Također, članstvom ostvarujete pravo na korištenje bez naknade dijela naših informacijskih usluga i sudjelovanje bez naknade u organiziranim programima informacijske i digitalne pismenosti, a pomoću članske iskaznice u čitaonicama u prizemlju, 1. i 3. katu jednostavno možete koristiti i uređaje za snimanje, fotokopiranje i ispis dokumenata.

Učlaniti se možete fizičkim dolaskom u Knjižnicu i mrežnim putem, a sve veći broj naslova u našem fondu dostupan je i u sklopu portala Digitalne zbirke NSK.

Pronađena iskaznica nekoga drugog člana NSK donosi se na Informacijski pult u prizemlju Knjižnice i predaje našemu knjižničarskom osoblju.

Cjenik usluga NSK.