Sretan rođendan, dragi Zagrebe!

Objavljeno 28.5.2020.

Iako se život nakon epidemije i potresa postupno počinje vraćati u normalu, još uvijek mnogi od nas čeznu za vremenima kada su putovanja i druženja bila češća, a šetnja proljećem okupanim zagrebačkim ulicama poseban doživljaj za građane Zagreba, ali i posjetitelje iz Hrvatske i cijeloga svijeta. Dijeljenje fotografija na društvenim mrežama s oznakom #DreamNowVisitLater, odnosno #SanjajteSadaPosjetiteKasnije, samo je jedna od mogućnosti podsjećanja na propuštene, ali uskoro ostvarive snove o putovanjima.

Za sve one koji bi već sada rado prošetali Zagrebom, podsjećamo i na mogućnost virtualne šetnje uz mobilnu aplikaciju  Pozdrav iz Zagreba Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Aplikacija je izrađena korištenjem starih razglednica Zagreba iz Grafičke zbirke NSK koja čuva više od 150 tisuća razglednica različitih motiva, uglavnom hrvatskih gradova i mjesta, od onih najstarijih s kraja 19. stoljeća do suvremenih. Grafička zbirka NSK posjeduje i velik broj razglednica grada Zagreba, a u digitalnome obliku dostupno je gotovo 300 razglednica našega glavnog grada na portalu Digitalne zbirke NSK. Upravo su stare razglednice poslužile kao nadahnuće za izradbu ove besplatne mobilne aplikacije koja je dostupna na hrvatskome i engleskome jeziku.

Nakon preuzimanja aplikacije Pozdrav iz Zagreba možete krenuti u šetnju zagrebačkim ulicama i pogledati kako su one izgledale nekada, a kako sada. U aplikaciji možete virtualno istražiti deset prekrasnih zagrebačkih lokacija, i to Ilicu, Kaptol, Kamenita vrata te trgove bana Josipa Jelačića, Marka Marulića, kralja Tomislava, Nikole Šubića Zrinskog, Petra Preradovića, Republike Hrvatske i svetoga Marka. Nakon odabira lokacije možete se upoznati  i s njezinim znamenitostima, arhitektonskim i kulturnim spomenicima zabilježenima na razglednicama, a pet razglednica svake lokacije možete i podijeliti s obitelji i prijateljima.

Aplikacija je dostupna na Android uređajima, a može se preuzeti na Google playu i mikrostranici Pozdrav iz Zagreba. Svi koji nemaju pametne telefone ili Android uređaje, virtualno mogu prošetati Zagrebom i na istoimenome portalu Pozdrav iz Zagreba.

Uz čestitke Zagrebu za njegov skori rođendan, pozivamo Vas da taj dan obilježimo slanjem razglednica iz aplikacije kako bismo podijelili lijepe uspomene sa svima kojima nedostaje Zagreb u proljeće.