Središnja gradska knjižnica u Helsinkiju – dizajn kao utjelovljenje poslanja knjižnice

Objavljeno 30.1.2019.

U prosincu 2018. godine, u povodu obilježavanja 101. obljetnice neovisnosti Republike Finske, kao jedna od 37 podružnica Gradske knjižnice Helsinki otvorena je Središnja gradska knjižnica u Helsinkiju – Oodi. Nova knjižnica smještena je preko puta finskoga parlamenta, na trgu Kansalaistori, gdje se nalazi većina ostalih državnih ustanova.

Prema riječima arhitekata studija ALA Architects koji su projektirali ovu na svaki način zadivljujuću knjižnicu, uz dan njezina otvorenja i njezino smještanje uz bok najvećim državnim ustanovama znakovite je naravi te, podsjećajući na njihovu građansku ulogu, treba služiti kao utjelovljenje temeljnih knjižničnih vrijednosti – slobodnoga pristupa informacijama, slobode izražavanja i cjeloživotnoga učenja, kao nezaobilaznih preduvjeta aktivnomu građanskom djelovanju.

U zgradi nove knjižnice knjižnični fond zauzima tek trećinu prostora, dok ostatak uključuje mnoštvo dodatnih sadržaja, osmišljenih na temelju ispitivanja očekivanja korisnika. Osim dva kina, korisničkih prostora opremljenih 3D pisačima te na druge načine usklađenih sa suvremenim tehnologijama, korisnicima je dostupna čak i sauna.

O svijetlom primjeru nordijskoga arhitektonskog dizajna knjižnica i pristupu knjižnicama kao javnim mjestima društvenoga povezivanja svjedoči i Dokk1, najveća skandinavska narodna knjižnica, otvorena u Danskoj 2015. godine i proglašena Narodnom knjižnicom godine 2016. prema izboru Međunarodnoga saveza knjižničarskih društava i ustanova (IFLA). Istoj tradiciji zasigurno će pridonijeti i nova zgrada Središnje narodne knjižnice u Oslu, čije je otvorenje predviđeno za 2020. godinu.