Solidarnost.hr – u povodu Dana Europe uspostavljena platforma za promicanje građanskog zajedništva u uvjetima pandemije koronavirusa

Objavljeno 7.5.2020.

Radi poticanja povezivanja među građanima u uvjetima pandemije koronavirusa Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj u povodu obilježavanja Dana Europe uspostavilo je platformu solidarnost.hr, kao sredstvo provedbe projekta pod nazivom Europska komisija u Hrvatskoj kao pokretač pozitivne energije u društvu – solidarnost.hr. Uz korištenje slogana Samo se solidarnost dijeli dalje, aktivnostima u sklopu projekta želi se podići razina opće društvene svijesti o važnosti zajedništva i ujedinjenosti u izlaženju na kraj s trenutačnim društvenim izazovima uzrokovanima pandemijom bolesti COVID-19.

Promičući zajedništvo i solidarnost, kao ideje na kojima je utemeljena Europska unija, platforma solidarnost.hr omogućuje građanima izražavanje njihovih osjećaja, želja i nadanja u izazovnim okolnostima pandemije. Radi postizanja što lakšega suživota s pandemijom te što boljega nošenja s borbom protiv njezina daljnjeg širenja svi zainteresirani korištenjem ove platforme slobodno mogu podijeliti svoja razmišljanja i stavove odgovarajući na pitanja o onome što im nedostaje iz vremena prije izbijanja pandemije, kao i svemu onom što namjeravaju uvesti u svoj život nakon završetka protupandemijskih mjera. Odgovori građana prikupljaju se preko stranica i profila platforme na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter, a njihov sadržaj bit će iskorišten za izradbu poticajnih vizualnih materijala, čijim će se dijeljenjem na društvenim mrežama pozitivnim porukama pokušati doprijeti do što većega broja građana.

Europski dokumentacijski centar Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pridružio se ovomu projektu sudjelovanjem u prikupljanju izjava građana.