Šesti međunarodni zagrebački harfistički festival

Objavljeno 15.11.2018.

Šesti međunarodni zagrebački harfistički festival u organizaciji zagrebačkoga Hathora okupit će ugledne svjetske harfiste koji će u razdoblju od 14. do 19. studenoga 2018. godine održati niz koncerata u više kulturnih ustanova u Zagrebu.

U sklopu ovogodišnjega Festivala održat će se brojni koncerti, natjecanje, radionice, stručni skupovi, dok će se predavanje i seminar dviju uglednih harfistica Isabelle Perrin i Chantal Mathieu održati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 15. i 19. studenoga 2018. godine. Predavanje Isabelle Perrin održat će se 15. studenoga u seminarskoj dvorani na polukatu Knjižnice u 11 sati, a seminar Chantal Mathieu 19. studenoga 2018. godine.

Posebnost je ovogodišnjega Festivala međunarodno harfističko natjecanje. U četiri kategorije za natjecanje prijavilo se 60 natjecatelja iz svih zemalja svijeta, i to Hrvatske, Slovenije, Srbije, Engleske, Francuske, Italije, Austrije, Turske, Rusije, Ukrajine, Singapura, Sjedinjenih Američkih Država, Izraela, Finske, Litve, Estonije i dr. Među njima je i desetak natjecatelja iz hrvatskih osnovnih i srednjih škola.

Tijekom šest dana trajanja Festivala, publici će se predstaviti jedna od vodećih svjetskih harfistica i umjetnička ravnateljica svjetskoga harfističkog kongresa Isabelle Perrin, predsjednica francuskoga udruženja harfista Chantal Mathieu, ugledna hrvatska harfistica i ravnateljica Festivala Tajana Vukelić Peić, harfistica izraelske filharmonije Tali Glaser, profesorica na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu Milena Stanišić i solo flautistica Beogradske filharmonije Stana Krstajić. Na Festivalu će se predstaviti i mladi umjetnici, i to harfistica Katja Šumečnik iz Slovenije, harfist Enea Cavallo iz Italije, pobjednik međunarodnoga harfističkog natjecanja u Meksiku, te hrvatska harfistica Petra Barišić, učenica Glazbene škole Pavla Markovca.

Više o Festivalu.

Izvor naslovne fotografije.