Sajam knjiga u Leipzigu

Objavljeno 16.3.2012.

Na Sajmu knjiga u Leipzigu, otvorenome 14. ožujka, predstavlja se 2071 izdavač iz 44 zemlje, među kojima je naravno i Hrvatska. Do nedjelje navečer, kada se sajam zatvara, očekuje se više od 160.000 posjetitelja.  

Sajam je otvoren je dodjelom Leipziške književne nagrade za europsko razumijevanje britanskom povjesničaru Ianu Kershawu i američkom povjesničaru Timothyju Snyderu.

 
Jedno od težišta ovogodišnjeg sajma su autori i djela iz Poljske, Ukrajine i Bjelorusije. Tako će tijekom festivala 32 autora iz ovoih istočnoeuropskih zemalja predstaviti svoja djela sajamskoj publici.
 
Ovogodišnji sajam karakterizira i pojačani nastup manjih i nezavisnih izdavača.  
 
 Hrvatski autori na sajmu će se predstaviti kroz različite programe. Edo Popović, Ivana Bodrožić Simić, Robert Perišić i Zvonko Maković predstavit će se u programu mreže “Traduki”, Mirko Kovač nastupa na poziv Literarnog kolokvija iz Berlina, mladi autori Merita Arslani, Franjo Janeš i Goran Ferčec predstavljaju svoje prvijence u okviru nacionalnog nastupa, a Vladimir Stojsavljević gost je Leipziškog sajma u sklopu razmjene pisaca utemeljene na dugogodišnjoj suradnji tog sajma sa sajmom knjiga Sa(n)jam knjige u Istri.
 
Na sajmu će u njemačkom prijevodu biti predstavljene Popovićeve “Tetovirane priče”, Kovačev “Grad u zrcalu”, “Hotel Zagorje” Ivane Bodrožić Simić, Makovićev “Luegen, warum nicht?”, Perišićev “Naš čovjek na terenu” i “Sloboština Barbie” Maše Kolanović.
 
Leipziški sajam knjiga prati i manifestacija “Leipzig čita”, najveći literarni festival na svijetu tijekom kojeg na raznim lokacijama u gradu gotovo 3000 autora posjetiteljima čita ulomke iz svojih djela.
 
Na ovogodišnjem sajmu knjiga u Leipzigu mnogobrojni popratni programi bit će posvećeni i piscu Karlu Mayu koji je rođen u obližnjem Ernstthalu i kojem se ove godine obilježava 100. godišnjica smrti.
 
Pojačana pozornost bit će, kao i prijašnjih godina, posvećena sektoru elektroničke knjige kao i marketinškom predstavljanju novih djela na internetu.
 
Nakon Sajma knjiga u Frankfurtu, leipziški je sajam najveća manifestacija ove vrste u Njemačkoj i jedan od najvećih književnih sajmova na svijetu.