„Ritam odrastanja“: održana završna svečanost Nacionalnoga kviza za poticanje čitanja

Objavljeno 15.11.2019.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 14. studenoga 2019. godine održana je završna svečanost Nacionalnoga kviza za poticanje čitanja te je ujedno kraju priveden još jedan Mjesec hrvatske knjige. Ove je godine on protekao u znaku glazbe, zahvaljujući obilježavanju 200. obljetnice rođenja Vatroslava Lisinskoga.

Svečanosti je nazočio veliki broj učenika, finalista Kviza, koji je nosio naziv Ritam odrastanja. U ime Programskoga i organizacijskoga odbora Mjeseca hrvatske knjige pozdravila ih je Višnja Cej, ravnateljica Knjižnica grada Zagreba, a u ime glavne ravnateljice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tinka Katić, pročelnica Hrvatskoga zavoda za knjižničarstvo. S obzirom na to da su u Kvizu sudjelovali i učenici iz Subotice, okupljenima se obratila i Bernadica Ivanković, urednica kulturnih programa Gradske biblioteke Subotica. U ime ministrice kulture Republike Hrvatske uvodnu riječ održala je Maja Zrnčić, voditeljica programa Ruksak pun kulture.

Za sudjelovanje u online kvizu mladi su čitatelji trebali pročitati knjige Ljeto na jezeru Čiču Jasminke Tihi-Stepanić, Drugačija Ivane Guljašević Kuman i Eva, mala žena Vlaste Golub. Spisateljice su pomagale u izvlačenju dobitnika i dodjeli nagrada, koje su vodile Isabella Mauro, voditeljica Hrvatskoga centra za dječju knjigu, te Anita Spevec, Maela Rakočević Uvodić i Marina Danev iz Odjela za djecu i mladež te Medioteke Gradske knjižnice. Izvučeno je dvanaest utješnih nagrada te jedna glavna – bežične slušalice Sony WH-XB700. Glavnu i utješne nagrade osigurao je Microline, dok se za prigodne glazbene darove pobrinuo Dancing bear. Dobitnica je glavne nagrade učenica Osnovne škole Domovinske zahvalnosti iz Knina Jelena Grizelj.

U glazbeno-scenskome dijelu programa nastupio je kvintet Simply Brass.

Nacionalni kviz za poticanje čitanja natjecanje je za mlade čitatelje koje se tradicionalno provodi u Mjesecu hrvatske knjige u organizaciji Knjižnica grada Zagreba – Hrvatskoga centra za dječju knjigu i Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice s Mediotekom.