Uvod
Fotografije
                                                  

ZanimljivostiFond knjižnice

Približno 3 milijuna svezaka.Iže

Logotip Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu je slovo uglate glagoljice iže (transliterirano latiničko „i“). Preuzeto je iz Misala po zakonu rimskoga dvora (1483.), najstarije hrvatskoglagoljske inkunabule, prvoga europskog misala koji nije tiskan na službenome latinskom jeziku i pismu.


Harfe u Čitaonici Zbirke muzikalija i audiomaterijala

NSK posjeduje dvije harfe, dar Rajke Mazzoni-Dobronić. Jedna je Érardova dvostruka pedalna harfa gotičkog tipa iz 1910., pozlaćenog i bogato ukrašenog vrata i prednjeg stupa, sa 47 žica. Druga harfa je mala irska harfa (poznata i pod nazivima keltska ili galska harfa), koja ima jedan red žica te kvake za svaku žicu.
KnjigeVinodolski zakonik

Najstariji cjelovito sačuvani spomenik običajnoga prava na hrvatskome jeziku. Prepisan je s izvornika početkom XVI. st. glagoljičnim kurzivom) na 14 pergamentnih listova veličine 24,3×16,5 cm s inicijalima urešenim biljno-geometrijskim motivima i rubnim crtežima. Vinodolski zakonik pohranjen je u Zbirci rukopisa i starih knjiga NSK, a dio je i njezine digitalizirane baštine.


Institutionum linguae Illyricae libri duo

Prva gramatika hrvatskoga jezika, djelo hrvatskog isusovca, pisca i jezikoslovca Bartola Kašića (1575. – 1650.). Kašić u naslovu ne upotrebljava naziv gramatika, nego pravilo (institutio), pokazujući time svoju skromnost, iako je napisao gramatiku koja je ne samo početak hrvatske gramatičarske tradicije nego toj tradiciji služi na čast. Prvo izdanje prve hrvatske gramatike pohranjeno je u Zbirci rukopisa i starih knjiga, a dio je i digitalizirane baštine NSK.


Napoleonov atlas

Rukopisni pomorski atlas i pripadajući rukopisni izvještaj, rad jednog od najpoznatijih hidrografa i pomorskih istraživača Charlesa Francoisa Beautemps-Beaupréa (1766-1854). Godine 1806. po naredbi Napoleona poslan je na istočnu obalu Jadrana sa zadaćom da obavi hidrografske izmjere. Nakon šest mjeseci mjerenja nastalo je ovo vrijedno i jedinstveno djelo. Atlas sadrži rukopisne pomorske karte i planove luka u boji velikih dimenzija, Istre, Zadra, područja Šibenika i Splita. Ovaj unikatni atlas izrađen je osobno za samog Napoleona, kako je navedeno u rukopisu izvještaja. Čuva se u Zbirci zemljopisnih karata i atlasa.


Zbirka zemljopisnih karata i atlasa

67 godina postojanja. Kartografski fond: 40.000 listova karata, 1.500 atlasa. Osobita vrijednost: bakrorezne, drvorezne i rukopisne karte XVI.-XIX. st. (1500 karata), bakrorezni atlasi G. Mercatora, A. Orteliusa, W. J. Blaeua, V. M. Coronellija i dr. Digitalizirano je više od 600 karata.


Zbirka službenih publikacija

Zanimaju li vas zakoni Republike Hrvatske, tiskana izdanja Narodnih Novina ili statistički podaci o prikazanim stranim dugometražnim filmovima u Hrvatskoj? Želite li vidjeti ustave drugih zemalja, međunarodne ugovore, konvencije i deklaracije? Znate li koje promjene nastupaju s punopravnim članstvom Republike Hrvatske u Europskoj uniji? Poznajete li temeljni ustroj i funkcioniranje EU? Odgovore na ova i brojna druga pitanja potražite u Zbirci službenih publikacija.


Zbirka inozemne Croatice

Zbirka inozemne Croatice u NSK koja, između ostaloga prikuplja i knjige naših autora objavljene u inozemstvu, posjeduje primjerice djela Mire Gavrana prevedena na kineski i arapski jezik, te djela Ivane Brlić Mažuranić na bengalskome.


Digitalizirani članci iz Domovinskog rata

U Zbirci knjižnične građe o Domovinskom ratu dostupno je 3645 digitaliziranih članaka iz 1991. i 1992. godine. Radi se o člancima iz dnevnog i tjednog tiska, iz hrvatskih i stranih novina i časopisa, a mogu se pregledavati na isključivo na računalu u čitaonici Zbirke.
Zanimljivi projektiPortal digitaliziranih časopisa ( http://dnc.nsk.hr )

Sadrži izbor najstarijih hrvatskih časopisa u digitalnom obliku. Cilj je Portala učiniti sadržaj starih hrvatskih časopisa što dostupnijim kulturnoj i znanstvenoj javnosti te ih zaštititi i očuvati kao kulturno i znanstveno naslijeđe. Projekt je financijski potpomoglo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i sastavni je dio projekta Hrvatska kulturna baština.


Hrvatski arhiv weba ( http://haw.nsk.hr/ )

Hrvatski arhiv weba Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu zbirka je odabranih sadržaja preuzetih s Interneta i pohranjenih na računalnom poslužitelju Knjižnice. Namijenjen je preuzimanju i trajnom čuvanju publikacija s Interneta kao dijela hrvatske kulturne baštine. Arhivirani sadržaji mogu se pretraživati preko naslova, URL-a, ključnih riječi i predmetnih područja.