Prva iz ciklusa književnih tribina Zbirke Domovinskog rata o ratnoj prozi

Objavljeno 19.3.2015.

Zbirka Domovinskog rata Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pokreće niz književnih tribina na temu proznih književnih djela o Domovinskome ratu. Prva će se održati u ponedjeljak, 23. ožujka 2015., u 12 sati, u čitaonici Zbirke. Tribinu o hrvatskome ratnom romanu vodit će Julijana Matanović, a gost će joj biti književnik Pavao Pavličić.

Motivi su za pokretanje ovih tribina brojni, a prvi je od njih brojnost kvalitetnih književnih ostvarenja hrvatske ratne proze u proteklih dvadesetak godina, od kojih su navedeni neki od njih, u rasponu od romana Smrt Vronskog Nedjeljka Fabrija (1994.) i Kratki izlet Ratka Cvetnića (1997.), do novijih izdanja autora Tarika Kulenovića, Roberta Međurečana ili spisateljica, kao što su Maša Kolanović i Ivana Simić Bodrožić.

Treba spomenuti i antologije slavonskoga ratnog pisma Gorana Rema i radove književnih znanstvenica i kritičarki, kao što su Julijana Matanović, Andrea Zlatar Violić i Jagna Pogačnik. Zadnji, ali ne i najmanje bitan razlog za pokretanje ovih tribina, u tome je što se ove godine obilježava 20. obljetnica oslobodilačke akcije Oluja, događaj kojim je Domovinski rat završio i utvrdio se u javnoj svijesti kao oslobodilački rat. Međutim, trajne posljedice koje je ovaj nametnuti rat ostavio na hrvatsko društvo osjećaju se vrlo živo i odražavaju se također i na području književnoga stvaranja.

Temom Vukovara u djelima Pavla Pavličića započet će ciklus tribina. Iako se ratne teme ne provlače izravno kroz njegov bogati opus, Vukovar prije i poslije Domovinskoga rata bitna je tema u nekoliko njegovih knjiga, kao što su Vodič po Vukovaru, Šapudl i roman Diksilend iz 1995. godine, čija je radnja djelomično smještena u vrijeme rata. Čak i roman Nevidljivo pismo iz 1993. može se čitati kao alegorija straha od gubitka identitarnoga mjesta (Goran Rem). O temi Vukovara u djelima Pavla Pavličića govorit će s književnopovijesnoga gledišta Julijana Matanović, a na kraju tribine zainteresirani posjetitelji moći će razgovarati s autorom i uvodničarkom.

Temi Domovinskoga rata posvećen je novi članak na Blogu Nacionalne i sveučiišne knjižnice u Zagrebu Hrvatska književnost o Domovinskom ratu – jedinstven izraz trajnog utjecaja na hrvatsko društvo, autora Tomice Vrbanca.