Projektu na kojem je NSK partner dodijeljena sredstva iz fonda potpore mreže CENL

Objavljeno 9.8.2022.

Mreža CENL (The Conference of European National Librarians), koja okuplja ravnatelje 49 nacionalnih knjižnica iz zemalja članica Vijeća Europe, iz fonda za potporu projektima posvećenima okupljanju građe i izvora povezanih sa zajednicama nedovoljno zastupljenima u zbirkama knjižnica članica Mreže (Hidden Stories Support Fund) dodijelila je novčana sredstva za izložbu Wealth of color and tradition na kojoj je jedan od partnera i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu. Voditelj je projekta Nacionalna knjižnica Bugarske, a ostali su partneri nacionalne knjižnice Gruzije, Crne Gore, Srbije i Rumunjske.

Ukupni je iznos dodijeljenih sredstva 5.000,00 eura, a Nacionalnoj knjižnici Bugarske dodijeljen je na temelju prijave na javni poziv mreže CENL koji je bio otvoren do 25. ožujka 2022. godine.

Svaka će knjižnica za izložbu odabrati iz svojega fonda tri do pet digitalnih preslika fotografija, skica ili ilustracija narodnih nošnji i vezova koji na najbolji mogući način ilustriraju bogatstvo i boju ovih tradicionalnih elemenata. Od odabranih preslika pripremit će se virtualna izložba te panoi za fizičku izložbu koja će se u studenome 2022. godine otvoriti u Nacionalnoj knjižnici Bugarske. Osim digitalnim preslikama, knjižnice svoju građu na izložbi u Bugarskoj mogu predstaviti i u fizičkome obliku. Na otvorenju izložbe sudjelovat će predstavnici svih uključenih knjižnica te predstavnici njihovih veleposlanstava u Bugarskoj.

Ideja je da fizička izložba dobije putujući karakter, a ova virtualna da se nadopunjuje novim jedinicama digitalizirane građe.

Osim Nacionalne knjižnice Bugarske, potporu mreže CENL dobila je i Nacionalna knjižnica Litve za ostvarenje projekta namijenjena čitanju djeci od najranije dobi.