Projektima Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dodijeljena novčana potpora Zaklade Adris

Objavljeno 11.10.2021.

Na natječaju Zaklade Adris za 2021. godinu za program Stvaralaštvo Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu dodijeljena su novčana sredstva za ostvarenje dvaju projekta. Riječ je o projektima monografija Povijest prve javne knjižnice na hrvatskome tlu (1464.) i Izdavanje grafičke mape Milana Trenca – 10 vizura.

Autor je sadržaja za monografiju Povijest prve javne knjižnice na hrvatskome tlu (1464.) Stjepan Krasić, svećenik, povjesničar i sveučilišni profesor u mirovini. Zadnjih nekoliko godina profesor Krasić proveo je proučavajući povijest samostana sv. Dominika u Dubrovniku i otkrio da je u njem 1492. godine utemeljena prva javna knjižnica na hrvatskome tlu u koju su, kako piše u jednome sačuvanom dokumentu Vlade Dubrovačke Republike iz 1501. godine, imali slobodan pristup ne samo članovi samostana nego i svi građani, pa čak i „stranci koji dolaze u naš grad“. Riječ je o bitnome otkriću koje će Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu monografijom predstaviti javnosti na odgovarajući način.

Milan Trenc (1962.) je grafičar, ilustrator, crtač stripova, autor animiranih i igranih filmova, multimedijalni umjetnik te autor hrvatskoga i svjetskoga ugleda koji je stekao djelujući u Hrvatskoj i Americi. Suradnja s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu ostvarit će se objavljivanjem 30 grafičkih mapa za koje će autor otisnuti 300 grafičkih listova – 10 motiva vizura te 60 listova s tekstom, ukupno 360 listova u tehnici sitotiska. Time bi Grafička zbirka Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu obogatila svoj fond, i to prije svega fond grafičkih mapa koje prikuplja od 60-ih godina prošloga stoljeća i koji je brojčano najveći takav fond u Hrvatskoj.

Osim ovih dvaju projekta, u 15 donacijskome ciklusu Zaklada Adris poduprijet će i sedam projekata iz programa Znanje i otkrića, šest projekata iz programa Stvaralaštvo, pet projekata iz programa Ekologija, šest projekata iz programa Baština i pet projekata iz područja Dobrota, a stipendijama šestero studenata. Omogućit će i nastavak stipendiranja i u školskoj i akademskoj godini 2021./2022. svojim stipendistima koji su postigli izvrsne rezultate.

Sredstva za donacije i stipendije u iznosu od 2.000.000,00 kuna u ovome natječajnom ciklusu osigurana su osobnom donacijom dugogodišnjega predsjednika Uprave i sadašnjega predsjednika Nadzornoga odbora Adris grupe mr. sc. Ante Vlahovića.