Program predstavljanja hrvatske kulturne baštine u povodu predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije

Objavljeno 16.1.2020.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u povodu predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije pripremila je bogat program izložaba radi predstavljanja međunarodnoj javnosti iznimno vrijedne hrvatske kulturne baštine, kao i nekih od najistaknutijih osoba iz hrvatske povijesti. Neke od izložaba iz ovoga će programa djelomično ili u cijelosti biti postavljene diljem Europe.

Dana 9. siječnja 2020. godine u malome predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu postavljena je izložba Book Art in Croatia, a posjetitelji će ju moći razgledati do 31. siječnja 2020. godine. Ova izložba predstavlja povijesni presjek izradbe i opreme knjiga u Hrvatskoj od srednjeg vijeka do suvremenog doba te obuhvaća rukopisne i tiskane knjige različite tematike i sadržaja – od srednjovjekovnih evanđelistara i misala – do suvremenih ilustriranih izdanja i grafičko-književnih mapa, koje svojim unutarnjim i izvanjskim oblikovanjem, odnosno usklađenošću likovno-grafičke opreme sa sadržajem, predstavljaju najviše dosege umjetničkoga oblikovanja knjige u Hrvatskoj.

Izložbu Book Art in Croatia u pratnji vršiteljice dužnosti glavne ravnateljice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijane Petrić razgledali su predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel te predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Putujući dio izložbe, predstavljen na izložbenim panoima, krajem svibnja i početkom lipnja bit će postavljen u Rimu.

Knjižnica će nakon zatvaranja ove izložbe u malome predvorju postaviti i druge izložbe kojima će na sličan način predstaviti bogatstvo i raznolikost hrvatskih kulturnih blaga i nacionalni identitet Republike Hrvatske.

Dana 15. siječnja 2020. godine u u litavskoj Nacionalnoj knjižnici „Martynas Mažvydas“ postavljena je izložba pod nazivom Marko Marulić – europski humanist (Markas Maruličius – Europos humanistas / Marko Marulić – A European Humanist). Izložba kroz Marulićev životni i stvaralački put predstavlja reprezentativni izbor građe iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te pruža uvid u najčitanija Marulićeva djela koja su već u 16. i 17. stoljeću doživjela brojna izdanja i prijevode. Uz tekstualni i slikovni sadržaj, dat je osvrt na Marulićev utjecaj na uglednike iz europskih kulturnih krugova, a njegovo stvaralaštvo prikazano je u povezanosti s radom njegovih suvremenika u državi u kojoj izložba gostuje. Izložba će nakon zatvaranja u Vilniusu 14. veljače 2020. godine gostovati i u još nekoliko gradova Litve. Također, od 18. do 29. svibnja 2020. godine, Knjižnica će u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Švicarskoj Konfederaciji postaviti ovu izložbu i na Sveučilištu u Zürichu.

Pred sam kraj hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije, u lipnju 2020. godine, Knjižnica će u u Nacionalnoj knjižnici Republike Bugarske „Sv. Ćiril i Metod“ postaviti izložbu Hrvatska glagoljica. Riječ je o izložbi kojom se Knjižnica pridružila obilježavanju Europske godine kulturne baštine, približivši javnosti najstarije hrvatsko pismo, njegov povijesni razvoj, tipografiju, kulturološki utjecaj i primjere suvremene primjene. Izložbom se ujedno predstavlja i projekt Knjižnice Hrvatska glagoljica: digitalizacija građe i uspostava digitalne zbirke te s njim povezan portal Glagoljica.hr, u sklopu kojega su istraživačima, studentima i široj javnosti dostupne glagoljske knjige, rukopisi te znanstveni radovi o glagoljici i glagoljskoj baštini digitalizirani u sklopu projekta, kao i virtualna inačica izložbe.

Katalog izložbe Book Art in Croatia.

Katalog izložbe Marko Marulić – europski humanist.

Katalog izložbe Hrvatska glagoljica.