Program posvećen Dalmatinovoj Bibliji održan u NSK

Objavljeno 30.10.2013.

Stručna predavanja o zaštiti hrvatske i slovenske protestantske baštine i prikazivanje filma Slovenske televizije Oživljena Biblija – Bible Revived ukratko predstavljaju program koji se održao u utorak, 29. listopada 2013. na polukatu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Prvo predavanje dr. sc. Ivana Kosića, voditelja Zbirke rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, prenijelo je duh vremena u kojem je nastala Dalmatinova Biblija uz temu Svetoga pisma u prijevodima hrvatskih i slovenskih protestanata.

Predavanje Martine Pavec, dipl. ing. graph. teh., iz Odsjeka za uvez i opremanje knjižnične građe, osvrt je na uvez Dalmatinove Biblije u usporedbi s hrvatskim protestantskim knjigama iz 16. stoljeća koje se nalaze u fondu NSK.

Sljedeće predavanje dr. sc. Jedert Vodopivec, voditeljice Centra za konzervaciju i restauraciju Arhiva Republike Slovenije, tematiziralo je istraživanja i konzervatorsko-restauratorske zahvate na Dalmatinovoj Bibliji.

Iz kojih je razloga i na koji način snimljen dokumentarni film o restauraciji Dalmatinove Biblije govorio je njegov scenarist i režiser Jadran Sterle.

Nakon predavanja uslijedilo je prikazivanje filma Slovenske televizije Oživljena Biblija – Bible Revived.

U sklopu predavanja izloženo je i prvo izdanje Dalmationove Biblije te primjerci hrvatskih protestantskih knjiga iz 16. stoljeća koje su dio fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Nakon predavanja i prikazivanja filma za okupljene je organiziran i obilazak uz stručno vodstvo Zbirke rukopisa i starih knjiga te Odjela za zaštitu i pohranu NSK.