Pristup internetu

Objavljeno 4.1.2012.

Korištenje informatičko-tehnološke programske i sklopovske podrške te računalne mreže (žične i bežične) za korisnike je Knjižnice u potpunosti besplatno.

U svim korisničkim prostorima Knjižnice može se koristiti usluga bežičnoga pristupa internetu. Bežična mreža (SSID: ‘NSK wireless’ i ‘NSK’) nije zaštićena i pristup joj je u potpunosti otvoren. Za povezivanje na bežičnu mrežu dovoljno je aktivirati opciju Poveži se automatski.

U Knjižnici je omogućen i pristup zaštićenoj bežičnoj mreži Eduroam (educational roaming). Eduroam je roaming-usluga zamišljena pod okriljem europske udruge akademskih i istraživačkih mreža (TERENA) i ostvarena je međunarodnim projektom GÉANT. Bežična je mreža Eduroam (SSID: ‘eduroam’) zaštićena te je korisnicima za spajanje potrebno posjedovati odgovarajući elektronički identitet i ispravno konfiguriran uređaj za spajanje. Korisnici iz Republike Hrvatske koriste AAI@EduHr elektronički identitet izdan od njihove matične ustanove.  Za sigurno i jednostavno konfiguriranje uređaja preporučamo korisnicima koji posjeduju AAI@EduHr elektronički identitet korištenje pomagala installer.

Za rad u nekriptiranim bežičnim mrežama dovoljno je valjano članstvo u Knjižnici. Zasad nisu potrebne dodatne vjerodajnice (user namepassword) za korištenje IT infrastrukture.