Pridružite se „Pozdravu iz Hrvatske“ i donesite nam stare razglednice malih mjesta Hrvatske

Objavljeno 6.10.2022.

Čuvajući uspomenu na prostor u određenoj točki vremena ili upućujući na svečanost nekoga blagdana, stare razglednice u suvremenost prenose šarm prošlosti i dašak nostalgije. U želji da ih okupi i učini dostupnima na jednome mjestu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu osmislila je Pozdrav iz Hrvatske, projekt kojim starim razglednicama iz našega fonda dajemo novi život – onaj digitalni te one postaju dio Digitalne zbirke razglednica Grafičke zbirke.

Digitalna zbirka razglednica danas broji više od 1000 jedinstvenih, rukom ispisanih razglednica koje bude znatiželju zbog poruka koje su na njima ostavili njihovi pošiljatelji te prekrasnih različitih motiva, gradova, ponajprije Hrvatske, ali i gradova cijeloga svijeta, etnografskih motiva, slavnih i običnih ljudi, životinja i predmeta za svakodnevnu uporabu.

Kako bismo upotpunili i obogatili našu digitalnu zbirku razglednica onima koje nemamo, u povodu Svjetskoga dana razglednice koji se obilježava 1. listopada uz potporu Ministarstva kulture i medija pokrenuli smo projekt digitalizacije starih razglednica malih mjesta Hrvatske iz privatnih arhiva građana u sklopu projekta Pozdrav iz Hrvatske – i moja razglednica pomaže ga tkati i pozivamo sve zainteresirane građane da se uključe.

Svoje stare razglednice malih mjesta Hrvatske svi zainteresirani moći će nam donijeti već od 17. listopada, svakoga ponedjeljka u mjesecu, od 11 do 16 sati, uz prethodnu najavu na e-adresu razglednice@nsk.hr. Nakon što ih skeniramo, razglednice ćemo vratiti, a nove digitalne razglednice moći će pogledati istraživači i zaljubljenici u razglednice iz svakoga dijela zemlje.

Stoga, zavirite u kutije s uspomenama, u bakin ormar ili obiteljski album i donesite nam razglednicu svojega rodnog mjesta ili omiljene destinacije. Svaka razglednica koja nam nedostaje, a koju uz vašu pomoć digitaliziramo, bit će vrijedan doprinos očuvanju naše zajedničke baštine.

Dotad, u našoj Digitalnoj zbirci virtualno prošetajte hrvatskim mjestima i gradovima, istražite njihovu prošlost, zanimljivosti i zaustavljene trenutke svakodnevice minulih vremena, a zanimljivu priču o povijesti nastanka i razvoja razglednice pročitajte na blogu voditeljice Grafičke zbirke NSK mr. sc. Tamare Ilić-Olujić.