Pretkonferencija uoči Svjetskoga knjižničarskog i informacijskoga kongresa IFLA-e 2019. održana u NSK

Objavljeno 26.8.2019.

Satelitski sastanak Sekcije za stalno stručno usavršavanje i učenje na radnome mjestu (Continuing Professional Development and Workplace Learning Section) Međunarodnoga saveza knjižničarskih društava i ustanova (The International Federation of Library Associations and Institutions – IFLA) na kojem je sudjelovalo približno 160 sudionika iz cijeloga svijeta održao se 20. i 21. kolovoza 2019. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu kao pretkonferencija uoči Svjetskoga knjižničarskog i informacijskoga kongresa IFLA-e 2019 koji se održava od 24. do 30. kolovoza 2019. godine.

Tema sastanka bila je posvećena ulozi knjižničara i informacijskih stručnjaka u promicanju i uspostavi pametnih društava u sklopu globalne digitalne preobrazbe (Librarians and information professionals as (pro)motors of change: immersing, including and initiating digital transformation for smart societies) radi poticanja rasprave o utjecaju digitalnoga okruženja na postojeće i buduće vještine informacijskih stručnjaka i knjižničara.

Satelitski sastanak otvoren je 20. kolovoza 2019. godine pozdravnim govorima dr. sc. Dijane Machale, predsjednice Hrvatskoga knjižničarskog društva i knjižničarske savjetnice za knjižnični informacijski sustav u Hrvatskome zavodu za knjižničarstvo NSK, te dr. sc. Gillian Hallam, supredsjednice Sekcije za stalno stručno usavršavanje i učenje na radnome mjestu, na čiji je poticaj organizirana Pretkonferencija u Zagrebu. Tada je sudionicima predstavljeno 15 posterskih izlaganja.

Dana 21. kolovoza 2019. godine nakon pozdravnih govora dr. sc. Dijane Machale i dr. sc. Gillian Hallam dobrodošlicu je sudionicima Pretkonferencije uputila dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Toga su dana održana tri pozvana predavanja, 21 izlaganje te dvije radionice. Pozvana su izlaganja održali dr. sc. Philip Schreur, pomoćnik za tehničke usluge i pristup Sveučilišne knjižnice Sveučilišta Stanford  u Kaliforniji, izv. prof. dr. sc. Mario Hibert s Odsjeka za komparativnu književnost i knjižničarstvo na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Sarajevu te Tatjana Aparac-Jelušić, umirovljena redovita profesorica i pročelnica Odsjeka za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru i Sveučilišta u Osijeku. Izlagači na Pretkonferenciji bili su knjižničarski i informacijski stručnjaci iz Sjedinjenih Američkih Država, Australije, Kine, Finske, Švedske, Norveške, Francuske, Njemačke, Italije, Turske, Slovenije i Hrvatske.

Izlaganja Satelitskoga sastanka, odnosno prikazana iskustva i primjeri prakse knjižničarskih i informacijskih stručnjaka, i tom su prigodom potvrdila zaključke Svjetskoga kongresa IFLA-e 2018. godinetemeljne ideje IFLA-ine Globalne vizije prema kojima je svrha digitalnoga društva osiguravanje ravnopravna i slobodna pristupa informacijama i znanju, pri čem knjižničari i informacijski stručnjaci kao sudionici u stvaranju digitalnih društava proces digitalne preobrazbe trebaju sagledati temeljito, pomnjivo te kritički pristupati promjenama na svjetskoj razini, kao i tijekom razvoja i pružanja usluga. Nadalje, slijedeći poslanje IFLA-ine Sekcije za stalno stručno usavršavanje i učenje na radnome mjestu koja je svojim djelovanjem usmjerena na sve oblike profesionalnoga razvoja i učenja knjižničara, na Pretkonferenciji je potvrđena nužnost izobrazbe, stjecanja novih kompetencija te razmjene iskustava i suradničkoga učenja među članovima stručne zajednice, a sve radi podizanja društvene svijesti, osnaživanja zajednica te održivosti knjižnica i drugih baštinskih ustanova.

Sekcija za stalno stručno usavršavanje i učenje na radnome mjestu dodijelila je 13 stipendija za sudjelovanje na Pretkonferenciji te troškove prijevoza i smještaja. Stipendije su dodijeljene studentima i stručnjacima knjižničarstva i informacijskih znanosti te srodnih područja, kao i članovima nacionalnih knjižničarskih društava ili IFLA-e iz Sjedinjenih Američkih Država, Kine, Argentine, Indije, Italije, Turske, Bugarske i Hrvatske.

Satelitski sastanak bio je za sudionike prigoda za upoznavanje zgrade, usluga i fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, ali i srodnih ustanova poput Hrvatskoga državnog arhiva, glavne zgrade Knjižnica grada Zagreba te Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Uz stručni program sudionicima je predstavljena hrvatska kulturna baština zaštićena UNESCO-om, kao što su izvedbe klape Punti, jela mediteranske kuhinje, licitar i tradicionalne drvene igračke. Tijekom dvaju turističkih obilazaka, sudionike je s Gradom Zagrebom upoznala kostimirana Marija Jurić Zagorka, kao i njegovim tajnama, usput kušajući vina i sireve, a u stanci Pretkonferencije mogli su susresti i upoznati kostimirane znamenite osobe koje su obilježile povijest Zagreba.

Satelitski sastanak organizirala je IFLA-ina Sekcija za stalno stručno usavršavanje i učenje na radnome mjestu (IFLA CPDWL) u suradnji s Hrvatskim knjižničarskim društvom, Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu te Knjižnicama grada Zagreba.

IFLA-in CPDWL programski odbor činili su dr. sc. Gillian Hallam, Ray Pun, prof. dr. sc. Sandy Hirsh, Loida Garcia-Febo, Matilde Fontanin, Vivian Lewis, dr. sc. Almuth Gastinger, Catharina Isberg i  Ulrike Lang, dok su na lokalnoj razini organizaciju vodili dr. sc. Dijana Machala, izv. prof. dr. sc. Ana Barbarić i Jasenka Pleško. Članovi su Lokalnoga programskog odbora dr. sc. Dijana Machala, izv. prof. dr. sc. Ana Barbarić, izv. prof. dr. sc. Boris Badurina, doc. dr. sc. Jadranka Stojanovski, dr. sc. Tinka Katić i Jasenka Pleško, a članovi su Lokalnoga odbora bili Jasenka Zajec, mr. sc. Irena Pilaš, dr. sc. Breza Šalamon-Cindori, Antonija Filipeti, Dorja Mučjak, Nela Načinović, Jasenka Pleško, Milka Šupraha-Perišić, Iva Klak-Mršić i doc. dr. sc. Jadranka Stojanovski.

Pokrovitelji i podupiratelji Konferencije bili su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Hrvatski državni arhiv, Eko-Monitor d.o.o., Turistička zajednica Grada Zagreba, Turistička zajednica Zagrebačke županije, Hrvatska turistička zajednica, Kraš prehrambena industrija d.d., Rijeka  – europska  prijestolnica kulture 2020., Press Clipping, a svoje su usluge predstavili Kolding d.o.o. i Info kod d.o.o.

Uspješno održan Satelitski sastanak Sekcije za stalno stručno usavršavanje i učenje na radnome mjestu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu kao pretkonferencija uoči Svjetskoga knjižničarskog i informacijskoga kongresa IFLA-e 2019. godine koji je oko najsuvremenijih tema iz područja knjižničarstva i informacijskih znanosti okupio sudionike iz cijeloga svijeta, potvrda je snažne i stručne zajednice knjižničarskih i informacijskih stručnjaka u Hrvatskoj te poticaj za organiziranje stručnih skupova na svjetskoj razini i u budućnosti.

Pojedinosti o Satelitskome sastanku.

Popis prihvaćenih sažetaka izlaganja.

Cjeloviti program Satelitskoga sastanka.