Predstavnik Nacionalne knjižnice Izraela Eyal Miller posjetio NSK

Objavljeno 11.9.2023.

U sklopu razgovora o suradnji dviju nacionalnih knjižnica 8. rujna 2023. godine Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu posjetio je kolega Eyal Miller, voditelj projekta Historical Jewish Press iz Nacionalne knjižnice Izraela, stručnjak za povijesnu periodiku i digitalizaciju.

Nacionalna knjižnica Izraela već gotovo dvadeset godina ulaže napore u digitalizaciju povijesne periodike kako bi omogućila digitalno objedinjavanje i javni pristup značajnim židovskim zbirkama periodike. Rezultat je toga rada i portal The National Library Newspaper Collection na kojem su objavljeni digitalizirani naslovi novina i časopisa iz Izraela i drugih zemalja s kojima knjižnica surađuje.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u fondu čuva nekoliko desetaka starijih naslova židovske periodike objavljivane na našim prostorima do kraja Drugoga svjetskog rata. Kolega Miller tijekom je posjeta pregledao relevantnu građu iz fonda NSK, među kojom se nalaze i vrijedni unikati, dobio uvid u projekt digitalizacije starih hrvatskih novina i časopisa NSK, upoznao procese digitalizacije i opremu te kolegama predstavio projekt Nacionalne knjižnice Izraela Historical Jewish Press.

Posjet je završio sastankom s glavnom ravnateljicom Knjižnice prof. dr. sc. Ivankom Stričević, tijekom kojega se razgovaralo o modelima buduće suradnje na razmjeni i zaštiti zajedničke kulturne i povijesne baštine. Tom prigodom glavna ravnateljica predala je kolegi Milleru digitalne preslike dvaju naslova prethodno digitaliziranih židovskih novina u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.