Predstavnici NSK, HRZZ i udruge ZNAK sudionici panel rasprave tvrtke Elsevier o budućnosti znanstvenih istraživanja u Hrvatskoj

Objavljeno 26.11.2020.

Dana 3. prosinca 2020. godine održat će se mrežna panel rasprava o budućnosti znanstvenih istraživanja u Hrvatskoj pod nazivom Future pathways of Croatian research. U programu rasprave, koju organizira tvrtka Elsevier, uz međunarodne stručnjake u području znanstvenih istraživanja kao panelisti sudjelovat će glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu (NSK) prof. dr. sc. Ivanka Stričević, izvršna direktorica Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ) dr. sc. Irena Martinović Klarić te predsjednik Hrvatske udruge za znanstvenu komunikaciju (ZNAK) prof. dr. sc. Vladimir Mrša.

U raspravi će, osim istaknutih primjera uspješnih hrvatskih istraživanja, biti predstavljeni i izazovi i zapreke na koje nailaze hrvatski znanstvenici te iznesene ideje o tome kako osigurati održivu budućnost znanosti u Hrvatskoj. Također, predstavit će se rezultati istraživanja koje je 2019. godine o stanju znanstvenih istraživanja u Hrvatskoj provela tvrtka Elsevier (A research landscape assessment of Croatia), a prema kojima je Hrvatska u razdoblju od 2014. do 2018. godine ostvarila povećanje znanstvenoga učinka za 3,6 posto. Iako takav porast značajno nadmašuje svjetski prosjek (1,6 posto), Hrvatska u usporedbi sa zemljama iz svoje kategorije ipak zaostaje u nekoliko ključnih područja.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu poziva sve zainteresirane za sadržaj ove panel rasprave da se prijave za njezino praćenje.