Predstavnici Knjižnice na Svjetskom knjižničarskom i informacijskom kongresu u Dublinu

Objavljeno 4.8.2022.

U Dublinu u Irskoj, u Međunarodnom kongresnom centru, od 26. do 29. srpnja 2022. održan je 87. Svjetski knjižničarski i informacijski kongres Međunarodnog saveza knjižničarskih društava i ustanova IFLA WLIC 2022 na temu Inspire, Engage, Enable and Connect, usklađenu s IFLA-inom strategijom ciljeva za održivi razvoj. Generalna skupština IFLA-e, koja se redovito priređuje zajedno s Kongresom, ove će se godine održati zasebno, i to u hibridnom izdanju, dana 25. kolovoza 2022. u Haagu.

Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu na Kongresu su predstavljali: glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prof. dr. sc. Ivanka Stričević, predsjednica Hrvatskog knjižničarskog društva i pomoćnica glavne ravnateljice za djelatnost središnje knjižnice Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. Dijana Machala, voditeljica Odjela nabava i izgradnja zbirki dr. sc. Vesna Golubović, voditelj Odjela bibliografsko središte dr. sc. Lobel Machala, knjižničarska savjetnica za narodne knjižnice u Hrvatskom zavodu za knjižničarstvo Dunja Marija Gabriel, knjižničarska savjetnica za razvoj digitalnih knjižnica u Hrvatskom zavodu za knjižničarstvo Karolina Holub, koordinatorica Centra za stalno stručno usavršavanje knjižničara Antonija Filipeti i redaktorica normativne baze Ana Knežević Cerovski. Predstavnici Knjižnice prisustvovali su godišnjim sastancima pojedinih radnih i stručnih tijela IFLA-e kao i različitim sastancima u organizaciji pojedinih IFLA-inih sekcija. Postersko izlaganje na temu Librarians and Distance Education: Perspectives of the Digital Environment imale su Antonija Filipeti, Marta Matijević i knjižničarska savjetnica za visokoškolske i specijalne knjižnice u Hrvatskom zavodu za knjižničarstvo dr. sc. Aleksandra Pikić Jugović kao i Dunja Maria Gabriel na temu Croatian public libraries in uncertain times: creative and innovative library programs and activities.

U Dublinu je glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu sudjelovala i na godišnjem sastanku Konferencije ravnatelja nacionalnih knjižnica (Conference of Directors of National Libraries – CDNL), održanom 27. srpnja 2022. godine.

Kongres okuplja knjižničare, knjižnične i informacijske stručnjake iz cijelog svijeta, kao i stručnjake iz srodnih područja. Nezaobilazan dio susreta bila je i izložba izdavača i nakladnika, a organizaciji cjelokupnog događanja pridonijeli su brojni volonteri.

Na IFLA-inim kongresima redovito se organizira događanje pod nazivom Kulturna večer, namijenjeno svim sudionicima. Ove se godine Kulturna večer održala u Središnjoj knjižnici i kulturnom centru DLR Lexicon, smještenima u lučkom gradu Dún Laoghaireu, nedaleko od Dublina.

Središnji dio svečanosti zatvaranja IFLA-inih kongresa obilježena je dodjelom priznanja i nagrada.