Predstavnice NSK sudjelovale na Regionalnome sastanku predstavnika nacionalnih ureda za ISBN i ISMN

Objavljeno 12.7.2023.

U Nacionalnoj knjižnici Srbije u Beogradu od 14. do 15. lipnja 2023. godine održan je Regionalni sastanak predstavnika nacionalnih ureda za ISBN i ISMN. Na sastanku su kao predstavnice Hrvatskoga ureda za ISBN i Hrvatskoga ureda za ISMN sudjelovale koordinatorica ureda mr. sc. Danijela Getliher i djelatnice ureda Antonija Sinković i Jelena Paurić.

Organizatori ovogodišnjega sastanaka bili su Međunarodni ured za ISBN, Međunarodni ured za ISMN i Nacionalna knjižnica Srbije, a sastanaku je nazočilo dvadesetak sudionika iz sedam zemalja regije, i to Bugarske, Slovenije, Republike Srpske, Crne Gore, Srbije, Albanije i Hrvatske.

Sastanak su predvodile izvršna direktorica Međunarodnoga ureda za ISBN Stella Griffiths i generalna direktorica Međunarodnoga ureda za ISMN Birgit Böcher.

Nakon pozdravnoga govora ravnatelja Nacionalne knjižnice Srbije Vladimira Pištala i uvodnoga govora Stelle Griffiths sastanak je otvorila Ana Savić iz ISBN agencije Srbije izlaganjem o djelovanju ISBN-a u Srbiji od početaka do današnjih dana, a nakon toga Boris Rifl iz Slovenske agencije za ISBN održao je izlaganje o novome portalu za nakladnike u Sloveniji. Nakon izlaganja svaka od zemalja iznijela je izvješće o djelovanju u posljednjim četirima godinama te izazovima s kojim se suočavala tijekom pandemije. Stella Griffiths održala je predavanje o novim identifikatorima ISO, a dr. Bettina von Seyfried i Birgit Böcher govorile su o novostima u ISMN-u i predložile modele za neke buduće sastanke. Sastanak je završio radionicom na kojoj se raspravljalo o stručnim temama i problemima povezanima s dodjeljivanjem ISBN-a i ISMN-a.

Sljedeći je dan sastanak započeo raspravom o utjecaju pandemije na djelovanje ureda i uvođenje online usluga. Uslijedilo je izlaganje predstavnica Međunarodnoga ureda za ISMN o problemima predstavljanja ISMN-a kao i potrebi za posuvremenjivanjem mrežnih stranica Međunarodnoga ureda za ISMN.

Hrvatski ured za ISBN, primjenjujući pravila sustava, omogućuje jedinstvenu identifikaciju hrvatskih omeđenih publikacija na međunarodnoj razini, što olakšava bibliografski nadzor i međunarodnu razmjenu podataka, olakšava rad knjižnica, nakladnika, dobavljača, raspačavatelja, pošta i ureda za zaštitu autorskih prava.