Predstavnice Europskoga dokumentacijskog centra NSK sudjelovale na godišnjem sastanku predstavnika Europe Direct informacijskih centara i drugih EU mreža u Hrvatskoj 2019.

Objavljeno 4.11.2019.

Djelatnice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu mr. sc. Blaženka Peradenić-Kotur i Ivana Kežić Pucketić sudjelovale su kao predstavnice Europskoga dokumentacijskog centra NSK na godišnjem sastanku predstavnika Europe Direct informacijskih centara i drugih EU mreža u Hrvatskoj  29. i 30. listopada 2019. godine na Plitvičkim jezerima.

Na početku sastanka sudionicima se obratio Branko Baričević, savjetnik Jeana-Claudea Junckera za pripremu hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020., koji se, uz pozdravne riječi, osvrnuo na prioritete Europske komisije za 2020. godinu.

O pripremama za predsjedanje Hrvatske Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine te o glavnim smjernicama za to razdoblje govorio je Mato Škrabalo, veleposlanik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Europe Direct informacijski centri  iz cijele Hrvatske predstavili su svoj rad tijekom 2019. godine. Predstavnica Republike Hrvatske u paneuropskoj radnoj grupi (PEWG) EDC mreže i i voditeljica Europskoga dokumentacijskog centra Ekonomskoga fakulteta u Zagrebu Zrinka Udiljak-Bugarinovski predstavila je glavne zaključke prvoga sastanka radne grupe. Voditeljica Europskoga dokumentacijskog centra NSK mr. sc. Blaženka Peradenić-Kotur istaknula je podatak da će se predsjedanje Hrvatske Vijećem Europske unije odvijati u prostoru Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, u kojoj se nalazi i Europski dokumentacijski centar, što nudi mnoge mogućnosti suradnje.

Drugi dan sastanka počeo je stručnim obilaskom Plitvičkih jezera. U nastavku su predstavnici drugih EU mreža u Hrvatskoj predstavili svoj rad i istaknuli mogućnosti suradnje s Europe Direct informacijskim i dokumentacijskim centrima.

Dr. sc. Božo Skoko, profesor odnosa s javnošću na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i jedan od vodećih hrvatskih komunikacijskih stručnjaka, govorio je o načinima komuniciranja europskih tema, a sastanak je završio zajedničkom radionicom pod vodstvom dr. sc. Bože Skoke, na temu Kako prepoznati i što komunicirati građanima?.