Predstavnica NSK sudjelovala na Regionalnome sastanku ISSN-a

Objavljeno 5.11.2019.

U Institutu informacijskih znanosti (IZUM) u Mariboru u Sloveniji od 22. do 24. listopada 2019. godine održan je Regionalni sastanak koordinatora nacionalnih ureda za ISSN na kojem je sudjelovala koordinatorica ureda za identifikatore Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu mr. sc. Danijela Getliher.

Organizatori ovogodišnjega sastanka bili su Međunarodni ured za ISSN (ISSN IC) i Institut informacijskih znanosti. Sastanku je nazočilo sedamnaest sudionika iz deset zemalja, i to Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Francuske, Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Srbije i Ukrajine.

Sastanak je otvorio i sudionicima izrazio dobrodošlicu ravnatelj Instituta informacijskih znanosti dr. sc. Aleš Bošnjak. Tim je povodom održao izlaganje o djelovanju i radu IZUM-a, dok je djelatnica IZUM-a Andreja Krajnc Vobovnik predstavila COBISS koji koristi većina zemalja sudionika ovoga sastanka.

Sastanak su predvodili ravnateljica Međunarodnoga ureda za ISSN (ISSN IC) Gaëlle Béquet, voditeljica Bibliografskoga odjela ISSN IC-a Nathalie Cornic, voditelj Odjela za informacijske sustave ISSN IC-a Pierre Godefroy i voditeljica Razvojne službe ISSN IC-a Deanna White.

Na sastanku su, uz redovito izvješće Međunarodnoga ureda za ISSN, predstavnice nacionalnih centara održale kratka izlaganja o djelovanju nacionalnih ureda, a održana su i dva izlaganja predstavnica iz Albanije i Ukrajine, budućih zemalja članica.

Održana su predavanja i radionice o strategijama razvoja, projektima i postignućima Mreže ISSN-a, novome izdanju norme ISO 3297 i Priručnika za ISSN te novim odlikama ISSN Portala. Osim toga, govorilo se i raspravljalo o nadolazećim promjenama, kao što je implementacija novoga knjižničnog sustava Mreže ISSN-a (ISSN+), ISSN klasteri, razvoj suradnje s drugim identifikacijskim sustavima kao što su ISNI i DOI itd.

Ovo je prvi ovakav sastanak ISSN-a održan u Europi, a troškove sudjelovanja osigurao je Međunarodni ured za ISSN.

Izvor fotografija: stranica Međunarodnoga ureda za ISSN (ISSN IC) na Facebooku.