Predstavnica NSK na Međunarodnome sajmu knjiga u Beču

Objavljeno 13.11.2019.

Voditeljica Zbirke inozemne Croatice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Željka Lovrenčić u sklopu zajedničkoga projekta Odjela Nabava i izgradnja zbirki Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i programa međunarodne kulturne suradnje Ministarstva kulture Republike Hrvatske od 6. do 9. studenoga 2019. godine posjetila je Međunarodni sajam knjiga u Beču (Buch Wien).

Program Sajma, u sklopu kojega se ujedno održava i najveći austrijski književni festival, okupio je više od 350 izlagača te 500 autora, među kojima se predstavio i hrvatski književnik Damir Karakaš. Za posjetitelje Sajma organizirano je 480 manifestacija – čitanja, rasprave, predavanja, predstavljanje novih knjiga te razgovori s autorima, kao i radionice i seminari namijenjeni djeci i mladima.

Osobitu pozornost privukli su slovenski književnici Drago Jančar, Mirt Komel, Mojca Kumerdej i Aleš Šteger, a posebno su predstavljeni autori iz Bugarske, Ukrajine i Češke.

Među nekoliko predstavljanja knjiga kojima je nazočila Željka Lovrenčić treba istaknuti ono posvećeno bosansko-hercegovačkomu književniku Admiralu Mahiću (1948. – 2015.) koji je za života bio član Društva hrvatskih književnika. Također, Željka Lovrenčić posebnu je pozornost posvetila predstavljenim slovenskim nakladnicima te izdanjima i djelatnostima Instituta Cervantes.