Predstavnica NSK na 95. sastanku Upravnoga odbora Međunarodnoga ureda za ISSN

Objavljeno 17.5.2023.

Koordinatorica ISSN ureda za Hrvatsku i hrvatskih ureda za ISBN, ISMN i DOI mr. sc. Danijela Getliher sudjelovala je na 95. sastanku Upravnoga odbora Međunarodnoga ureda za ISSN koji je održan od 25.  do 27. travnja 2023. godine u Parizu.

Osim članova Upravnoga odbora, sudjelovali su i predstavnici Međunarodnoga ureda za ISSN koji su dali prikaze i izvješća o financijama i odrađenim zadatcima. Na sastanku su se izglasavala prihvaćanja financijskih i stručnih izvješća i rješavali tekući problemi Međunarodnoga ureda.

ISSN ured za Hrvatsku, osim što je jedan od 93 nacionalnih ureda koji čine mrežu ISSN-a, ujedno je i jedan od deset nacionalnih ureda čiji predstavnici čine Upravni odbor Međunarodnoga ureda za ISSN. Neprekidnim aktivnim djelovanjem u radu Upravnoga odbora od 1996. godine, Hrvatska već dugi niz godina svojim iskustvima u radu s hrvatskim nakladnicima neomeđene građe utječe na razvoj međunarodnoga sustava ISSN-a sudjelovanjem u donošenju strategija razvoja, utvrđivanju programa, smjernica kao i proračuna Međunarodnoga ureda za ISSN.

Upravni odbor čine stalni članovi, predstavnik UNESCO-a i Francuske te deset izabranih predstavnika zemalja članica mreže ISSN-a koji se biraju na mandate od dvije godine. Osim Hrvatske, u Upravnome odboru zastupljene su sljedeće zemlje: Bosna i Hercegovina, Brazil, Mauricijus, Njemačka, Sjedinjene Američke Države, Španjolska, Švedska, Tunis i Ujedinjeno Kraljevstvo. Sastanci Upravnoga odbora održavaju se više puta godišnje, od kojih jedan uživo u Parizu.

Međunarodni ured za ISSN međunarodna je institucija koja koordinira rad 93 nacionalnih ureda. Osnovni su proizvodi mreže ISSN-a Upisnik ISSN-a (ISSN Portal), ROAD i Keepers Registry. Ured ujedno održava dvije norme ISO 3297 Informacije i dokumentacija – Međunarodni standardni broj serijske publikacije (ISSN)  i ISO 4 Informacije i dokumentacija – Pravila za skraćivanje riječi u naslovu i naslova publikacija kao i List of title world abbreviations (LTWA) – popis prihvaćenih skraćenica proizašlih iz norme ISO 4.

Upisnik ISSN-a danas sadrži više od 2 300 000 zapisa za novine, časopise, magazine, blogove, mrežne stranice koje se posuvremenjuju itd. Osnovni metapodatci javno su dostupni, dok je za podrobniji uvid potrebna pretplata.

ROAD sadrži više od 58 000 znanstvenih izvora u otvorenome pristupu, a Keepers Registry koji održava 17 arhivskih institucija članica, podatke o više od 83 000 arhiviranih serijskih publikacija s ISSN-om.

Poslove nacionalnoga ureda obavlja ISSN ured za Hrvatsku koji djeluje u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Više o radu Ureda i dodjeli ISSN-a hrvatskim serijskim publikacijama i drugoj neomeđenoj građi.

Izvor fotografija: Međunarodni ured za ISSN.