Predstavljeno osmo kolo bibliofilske edicije „Riječ i slika” Zdenke Pozaić

Objavljeno 28.9.2018.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 27. rujna 2018. godine predstavljeno je osmo kolo bibliofilske edicije Riječ i slika akademske slikarice i grafičarke Zdenke Pozaić.

Osmo kolo bibliofilske edicije Riječ i slika predstavile su mr. sc. Tamara Ilić-Olujić, voditeljica Grafičke zbirke NSK, dr. art. Mira Muhoberac, književna i kazališna kritičarka, te dr. sc. Dubravka Dorotić Sesar, istaknuta slavistica. Okupljenima se obratila i autorica Zdenka Pozaić. Stihove koji su nadahnuli likovnu umjetnicu interpretirala je nacionalna dramska prvakinja Branka Cvitković.

Osmo kolo edicije „Riječ i slika“ obuhvaća pet pjesničko-grafičkih mapa. Svaka pojedinačno čini jedinstvo jedne grafike i jedne pjesme. U ovome su kolu dvije mape s pjesmama Tonka Maroevića, istaknutoga pjesnika, čestoga suradnika i suautora na likovno-pjesničkim ostvarenjima Zdenke Pozaić. Uz dva književnika prve polovice dvadesetoga stoljeća Antuna Branka Šimića i Františeka Halasa, u osmome kolu Zdenka Pozaić predstavila je i katalonskoga pjesnika mlađega naraštaja Paua Sifa.

U bibliofilskoj ediciji Riječ i slika, u svih osam kola, objavljene su 53 pjesničko-grafičke mape u kojima je Zdenka Pozaić spojila svoj grafički izričaj i ljubav prema lijepoj riječi. Drvorezi i linorezi ručno su otisnuti te uvezani zajedno s pjesmama brojnih hrvatskih i inozemnih književnika, a bitno je istaknuti i vrijednost brojnih prevoditelja pisane riječi.

 Postojane postaje, pet likovno-poetskih mapa osmoga kola edicije „Riječ i slika“ Zdenke Pozaić preispituju strano i drugo u poznatome kao pjesničku inspiraciju i njezinu odzrcaljenu likovnu poetiku, estetiku spoja slike i riječi.

(Mira i Vesna Muhoberac, ulomak iz popratne brošure)