Predstavljene umjetničke knjige iz biblioteke „pro amicis“ Maje S. Franković i Luke Paljetka

Objavljeno 26.10.2018.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 25. listopada 2018. godine predstavljene su umjetničke knjige iz biblioteke pro amicis Maje S. Franković i Luke Paljetka.

U biblioteci se nalazi osam umjetničkih knjiga istoga naslova Iz knjižnice gospođe Sei Shõnagon: kineske pjesme.

Ediciju su predstavili akademik Tonko Maroević, voditeljica Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilšne knjižnice u Zagrebu mr. sc. Tamara Ilić-Olujić, kolekcionar i nakladnik Božo Biškupić te istaknuti hrvatski umjetnici Luko Paljetak i Maja S. Franković, koji su ujedno i autori.

„Umjetničke knjige koje predstavljamo spoj su izvornoga grafičkog otiska i pjesme. Tvrde korice ručno je izradila autorica i čuvaju isprepleteni svijet likovnosti i stihova. Specifičnost ovih umjetničkih knjiga u njihovu je oblikovanju. Za umjetničke knjige, a i mnoge druge iz opusa umjetnice, bitna je mogućnost transformacije. Iz lista u knjigu pa u neku vrstu grafičke skulpture“, naglasila je na predstavljanju mr. sc. Tamara Ilić-Olujić, dok je akademik Tonko Maroević istaknuo kako je hrvatska kultura bogatija za osam novih knjiga u kojima grafički znak postaje protočan i tečan, kao što je to i poezija. Nakladnik Božo Biškupić najavio je, pak, nastavak te serije umjetničkih knjiga, čija se objava očekuje već ove godine.

Umjetničke knjige Iz knjižnice gospođe Sei Shõnagon: kineske pjesme nastavak su suradnje pjesnika i akademika Luke Paljetka te istaknute hrvatske grafičarke Maje S. Franković. Zajedno su već objavili i Šest šestina i jedan stih za ljubavni inženjering (1998.) i Occelovljenje (2005.) godine.

Umjetničke knjige objavljene su u nakladi Edition Biškupić iz Zagreba i F&F Art Editions iz Rijeke.