Predstavljena zbirka pripovijedaka „Troje iz plemena“ spisateljskoga trojca Mimica iz Čilea u NSK

Objavljeno 13.11.2019.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 11. studenoga 2019. godine u sklopu Mjeseca hrvatske knjige 2019. predstavljena je zbirka pripovijedaka Troje iz plemena spisateljskoga trojca Mimica, čileanskih pisaca hrvatskoga podrijetla – akademika Eugenija Mimice, Guillerma Mimice i Vesne Mimice.

Zbirku pripovijedaka Troje iz plemena priredila je Branka Bezić Filipović iz Hrvatske matice iseljenika u izdanju nakladničke kuće Naklada Bošković iz Splita, a za prijevod je zaslužna Dora Jelačić Bužimski.

Poveznica je među troje čileanskih pisaca hrvatsko prezime Mimica iz istoimenoga mjesta Mimice blizu Omiša odakle su se prije više od stotinu godina na područje juga Čilea iselili njihovi predci, utemeljivši po dolasku u novi kraj gradić Porvenir. U knjizi Troje iz plemena autori žele istaknuti svoj identitet i povezanost sa zemljom iz koje potječu njihovi predci. Osim podrijetlom, povezani su i kratkim pričama raznolika sadržaja – od realističkoga do fantastičnoga  – u kojima se, između ostalih tema, bave i sudbinom čovjeka u suvremenu svijetu.

Autore i zbirku pripovijedaka Troje iz plemena predstavili su dr. sc. Željka Lovrenčić, voditeljica Zbirke inozemne Croatice u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, Branka Bezić Filipović iz Hrvatske matice iseljenika, dr. sc. Josip Lasić s Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Splitu i Zoran Bošković iz nakladničke kuće Naklada Bošković.

Gostovanje zanimljiva i po mnogočem jedinstvena spisateljskoga trojca u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu organizirali su Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Naklada Bošković iz Splita i splitska podružnica Hrvatske matice iseljenika. Njihovo predstavljanje hrvatskoj javnosti nakon Zagreba nastavlja se u Splitu 12. studenoga, Kaštelima 13. studenoga, Supetru 14. studenoga i završava svečanim programom u Omišu i Mimicama 15. studenoga 2019. godine.

 

Vesna Mimica rođena je u glavnome gradu Čilea, u Santiagu de Chileu, a potomkinja je hrvatskih doseljenika iz omiškoga mjesta Mimice u čileanski Porvenir. Od 1990. živi i radi u Španjolskoj. Višestruko je nagrađivana likovna umjetnica, a aktivno se bavi i književnim radom. Autorica je triju romana, od kojih su dva prevedena na hrvatski jezik i nalaze se u tisku. Posebno je zanimljiv njezin predzadnji roman Labudovi crnog vrata, čija je fabula utemeljena na istinitim pričama o životu Hrvata na jugu Čilea.

Eugenio René Mimica Barassi (Punta Arenas, Čile,  4. studenoga 1949.) čileanski je akademik, pisac hrvatskoga podrijetla. Potomak je hrvatskih doseljenika iz omiškoga mjesta Mimice. Piše novele i kratke priče te je član Čileanske akademije. Od 1990. godine redoviti je član razreda za jezik, a od 1985. do 1987. predsjedavao je Društvom pisaca pokrajine Magallanes.

Guillermo Mimica Cárcamo čileanski je umirovljeni diplomat hrvatskoga i francuskoga podrijetla. Rođen je i odrastao u regiji Magallanes na jugu Čilea. Po struci je pravnik, a kao profesionalni diplomat obavljao je visoke dužnosti u desetak zemalja svijeta. U Francuskoj je živio gotovo 40 godina, a danas živi u Santiagu.