Predstavljena pjesničko-grafička mapa „Hommage Tonku Maroeviću“

Objavljeno 20.10.2020.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 19. listopada 2020. godine predstavljena je pjesničko-grafička mapa Hommage Tonku Maroeviću koja je objavljena u nakladi Zbirke Biškupić.

Okupljene uzvanike prigodnim obraćanjem pozdravili su glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prof. dr. sc. Ivanka Stričević, akademik Pavao Pavličić, predstavnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, tajnik Razreda za književnost HAZU, te ministrica kulture i medija Republike Hrvatske dr. sc. Nina Obuljen Koržinek.

O pjesničko-grafičkoj mapi Hommage Tonku Maroeviću govorili su akademik Krešimir Nemec, voditeljica Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilšne knjižnice u Zagrebu mr. sc. Tamara Ilić Olujić i nakladnik Božo Biškupić. Bard hrvatske književnosti akademik Luko Paljetak, koji je ujedno i autor stihova u mapi, pročitao je odabrane stihove iz Sonetnoga vijenca posvećenoga Tonku Maroeviću.

Na predstavljanju pjesničko-grafičke mape Hommage Tonku Maroeviću nazočio je i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Mapu čine grafički listovi 33 hrvatskih likovnih umjetnika koji su različitim grafičkim tehnikama ispričali svoj doživljaj prerano preminuloga akademika. Ovo bibliofilsko izdanje umjetnički je oproštaj od velikoga Tonka, ali i pokušaj da se njegov lik, stihom i grafikom, na osobit način sačuva u hrvatskoj kulturi.

Ovim predstavljanjem odali smo počast Tonku Maroeviću, istaknutomu povjesničaru naše kulture, književniku i prevoditelju, dragom suradniku koji nas je nedavno napustio.

Hvala Tonku za desetljeća druženja, suradnje i susreta, često i usputnih s obvezatnim pitanjem radiš li što novo. Hvala mu na dobroti, na toleranciji, na pomoći, na svemu što je učinio za svoje prijatelje, za životne suputnike, za hrvatsku književnost i umjetnost, za hrvatsku kulturu koju je toliko volio i poštivao.

(Iz popratnoga teksta Hommage prijatelju Tonku Bože Biškupića)