Predstavljena pjesnička zbirka „Mir utrobe i neki promišljaji“ Željka Božića

Objavljeno 8.11.2022.

U Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, u petak 4. studenoga, predstavljena je zbirka poezije „Mir utrobe i neki promišljaji“ Željka Božića, objavljena u izdanju Zaklade Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Društva hrvatskih književnika. Riječ je o četvrtoj zbirci u biblioteci Anđelko Novaković, koja okuplja laureate istoimene pjesničke nagrade.

Okupljene je najprije pozdravila Jasna Kovačević, predsjednica Zakladne uprave i ravnateljica Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića. O zbirci su govorili urednica Dobrila Zvonarek, pjesnik i kritičar Ervin Jahić i sam autor.

Nagrada Anđelko Novaković Zaklade Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dodjeljivala se od 2014. do 2017. godine s namjerom poticanja pjesničkoga stvaralaštva mladih, a u spomen na hrvatskoga književnika, esejista i književnoga kritičara Anđelka Novakovića, dugogodišnjega dopredsjednika Društva hrvatskih književnika i djelatnika Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Zahvaljujući ovoj nagradi, u Biblioteci Anđelko Novaković objavljene su pjesničke zbirke „Moja pjesma/Mein Gedicht“ Frančeske Liebmann (2015.), „Ptica na ušću smoga“ Marine Katinić (2016.), „Paralaksa“ Ivane Čagalj (2017.) i „Mir utrobe i neki promišljaji“ Željka Božića (2019.).

Posebnu vrijednost pjesničke zbirke „Mir utrobe i neki promišljaji“ čini grafika „Grad“ akademske slikarice i grafičarke Zdenke Pozaić, koja se nalazi u prvih 25 primjeraka knjige, a čiji je detalj pronašao mjesto i na koricama ovoga izdanja.

Predstavljanje ove zbirke dio je programa Mjeseca hrvatske knjige 2022.


Grad

apostrofirajuća stvarnost
lebdi nad našim Gradom
gibamo se nesvjesni.
u parkovima. kroz stoljeća.
glupi. ulicama. uporni.
parabolama. bešćutni.
kružnicama. tragični.
ovaj je Grad perpetualna
talionica pokušaja svijesti
(krute ostatke pomno skrivamo)
iz koje netko ne može pobjeći
pluća mu nadima uvijek
svjež holokaust i njegovi su grijesi
počinjeni našim skrštenim rukama

Željko Božić, “Mir utrobe i neki promišljaji”


Fotografija s predstavljanja zbirke Željka Božića

Ervin Jahić, Željko Božić i Dobrila Zvonarek na predstavljanju zbirke “Mir utrobe i neki promišljaji” u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića. Fotografije: Sandi Antonac.