Predstavljena nacionalna kampanja za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom „I ja želim čitati“

Objavljeno 10.11.2016.

Na sajmu knjiga Interliber na Zagrebačkome velesajmu 9. studenoga 2016. godine u 6. paviljonu u Znanstvenome kvartu, u sklopu događanja koja se organiziraju u Mjesecu hrvatske knjige 2016., održano je predstavljanje Nacionalne kampanje za osobe s teškoćama čitanja i disleksijomI ja želim čitati!“ te praktična radionica Centra Urban pet pod nazivom Priče uz psiće.

Svrha predstavljanja nacionalne kampanje „I ja želim čitati!“ na Interliberu bila je upoznati javnost s aktivnostima koje će se provoditi tijekom kampanje, mogućnostima uključivanja u kampanju i pozivom za uključivanje svima zainteresiranima, kao i promidžba stranice Nacionalne kampanje na Facebooku . Upozorilo se na probleme osoba s teškoćama čitanja i disleksijom te upoznalo s proizvodnjom građe lagane za čitanje namijenjene svim osobama koje se iz bilo kojega razloga ne mogu služiti standardnim (crnim) tiskom.

Uvodno predstavljanje održala je Željka Miščin iz Knjižnica grada Zagreba kao voditeljica nacionalne kampanje „I ja želim čitati“. Predavanje na temu Teškoće čitanja – kako pomoći osobama koje ne mogu čitati standardni crni tisak održala je školska logopedinja Željka Butorac te je prikazan  kratki film u kojem su osobe s disleksijom iznosile svoja iskustva tijekom školovanja, ali i iz svakodnevnoga života. Kratko izlaganje o ulozi knjižnica i knjižničara u organiziranju knjižničnih programa, usluga i zbirke građe lagane za čitanje održala je suvoditeljica Kampanje Dunja Marija Gabriel, knjižničarska savjetnica iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Na kraju je Mirko Hrkač iz Zaklade Čujem, vjerujem, vidim predstavio izdanja Zaklade kao jednoga od rijetkih nakladnika u Hrvatskoj koji se sustavno bavi proizvodnjom građe lagane za čitanje te je prikazan tzv. booktrailer, odnosno videonajava knjige Čudnovate zgode šegrta Hlapića, koja predstavlja inovativan način promidžbe novih knjiga te promicanja i poticanja čitanja u Hrvatskoj.

Za vrijeme trajanja programa usporedno se odvijala za djecu školske dobi praktična radionica čitanja (s) terapeutskim psima pod nazivom Priče uz psiće, u organizaciji Centra Urban pet za pomoć osobama s teškoćama čitanja, koju su vodili Sandra Ilievski i Sergej Jonke. Treba spomenuti da je R.E.A.D. (Reading Education Assistance Dogs) jedinstveni program osmišljen kako bi se djeci pomoglo da poboljšaju sposobnost čitanja i komunikacijsku sposobnost uz pomoć metode čitanja psu. Program izvode posebno školovani psi s vodičima. Na taj način čitanje postaje uzbudljivo, zabavno, djeca su opuštenija, a njihovo zanimanje i želja za čitanjem jačaju. Kod djece koja čitaju psu često se opaža napredak, počinju bolje čitati, zaboravljaju na smetnje pri čitanju, lakše razumiju pročitani tekst i o njem razgovaraju, dobivaju samopouzdanje, otvorenija su pred vršnjacima i lakše se uključuju u društvene aktivnosti.