Predstavljena monografija „Crteži Johanna Bernharda Fischera von Erlacha u Grafičkoj zbirci Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu“

Objavljeno 21.2.2019.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 20. veljače 2019. godine predstavljena je monografija Crteži Johanna Bernharda Fischera von Erlacha u Grafičkoj zbirci Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, autorica Maje Karić, Marije Perkec i Vesne Vlašić Jurić.

Na početku predstavljanja okupljene uzvanike prigodnim je riječima pozdravila mr. sc. Tamara Ilić-Olujić, voditeljica Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. U svojem obraćanju istaknula je kako je objavljivanje ove publikacije neizostavan doprinos promidžbi hrvatske i svjetske baštine te uvod u obilježavanje stote obljetnice utemeljenja Grafičke zbirke u kojoj se čuvaju crteži znamenita austrijskog arhitekta i kipara te jednoga od najutjecajnijih umjetnika baroka Johanna Bernharda Fischera von Erlacha (Graz, 20. srpnja 1656. – Beč, 5. travnja 1723.). Autorovi crteži, njih 79, uvršteni su iz općega fonda Knjižnice u fond Grafičke zbirke utemeljene 1919. godine, a povijest njihova dolaska u Knjižnicu do danas nije razjašnjena.

Crteži Johanna Bernharda Fischera von Erlacha visoke su nacionalne i svjetske vrijednosti te predstavljaju neprocjenjivu kulturnu i znanstveno-istraživačku građu. Potrebno je istaknuti da se među crtežima nalazi i crtež Dioklecijanove palače u Splitu koji predstavlja prvu idejnu rekonstrukciju palače, a kojega je Fischer uvrstio u svoje znamenito djelo o povijesnoj arhitekturi Entwurff einer Historischen Architectur, djelo koje stručnjaci ističu kao prvi jasno zamišljen i sažet te komparativan pregled povijesti arhitekture.

Monografiju su predstavile recenzentice dr. sc. Marina Bregovac Pisk i dr. sc. Sanja Cvetnić, autorice Maja Karić i Vesna Vlašić Jurić, djelatnice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, te Marija Perkec. Monografijom se prvi put u cijelosti predstavljaju preslike neprocjenjive kulturne i znanstveno-istraživačke vrijednosti, a objavom izdanja svih crteža, nakon stoljeća istraživačkoga rada u fondu Grafičke zbirke, pružaju se nova saznanja o radu toga znamenita arhitekta na hrvatskome jeziku. Prilikom predstavljanja monografije u predvorju NSK bili su izloženi i izvorni Fischerovi crteži.

Predstavljanje monografije Crteži Johanna Bernharda Fischera von Erlacha u Grafičkoj zbirci Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu zaključila je voditeljica Grafičke zbirke NSK mr. sc. Tamara Ilić-Olujić čestitkama autoricama i najavom izložbe Linija ljepote – trag nadahnuća: Prvih sto godina Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu koja će u rujnu 2019. godine biti postavljena u Galeriji Klovićevi dvori.

Knjigu Crteži Johanna Bernharda Fischera von Erlacha u Grafičkoj zbirci Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu objavila je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Knjiga je tiskana u 200 primjeraka i dostupna je po cijeni od 105 kuna.