Predstavljena knjiga „Susret u Dubrovniku“ korejskog književnika Younga Shina

Objavljeno 11.5.2022.

U utorak 10. svibnja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu predstavljena je knjiga „Susret u Dubrovniku“ korejskog književnika Younga Shina. Predstavljanje je organizirano kao dio posjeta izaslanstva Nacionalne knjižnice Koreje Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Okupljene je u ime Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pozdravila njezina glavna ravnateljica prof. dr. sc. Ivanka Stričević, a skupu se obratio i veleposlanik Republike Koreje u Republici Hrvatskoj Nj. E. Hong Seong-wook. Ravnateljica Nacionalne knjižnice Koreje, gospođa Seo Hye-ran, zahvalila je Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu na gostoprimstvu i promociji izdanja.

Autor Young Shin održao je kratko izlaganje o svojem romanu, motivaciji za njegov nastanak i trudu koji je uložio u proučavanje povijesti ovih prostora. Istaknuo je kako je riječ o prvom literarnom djelu koje spaja korejskog autora i tematiku vezanu uz Hrvatsku, čijom prirodnom i kulturnom baštinom je iskreno fasciniran. Spominjući se aktualne 30. obljetnice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Hrvatske i Koreje, Young Shin je zaključio: „Uvjeren sam kako će u sljedećih trideset godina Hrvatska i Koreja postati prijatelji koji će produbiti svoje odnose promidžbom razmjene u raznim područjima, uključujući diplomaciju, gospodarstvo i kulturu.“

Roman čiji prijevod potpisuje mlada prevoditeljica dr. sc. Ivana Gubić objavljen je u izdanju Ibis grafike 2021. godine. Govori o susretu bivšeg haškog tužitelja i povjesničarke umjetnosti koja je u Dubrovnik doputovala u potrazi za svojim ocem. Kroz dijalog i međusobno upoznavanje dvoje likova isprepliću se crtice iz Domovinskog rata, ali i iz života slavnih umjetnika, državnika i drugih povijesnih ličnosti – od Napoleona, Tiziana, Meštrovića do Tita. Hrvatska povijest, a posebno Domovinski rat, pritom je u središtu radnje, a vinjete iz života poznatih osoba fikcionalizirane su. Tijekom putovanja dvoje glavnih likova u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, između njih se javlja romansa.

Posjetitelji događanja imali su priliku pogledati i fotografije tradicionalnih korejskih motiva koje je objektivom zabilježio poznati korejski fotograf Hanmo Yang. Fotografije su otisnute na papiru dugom 30 metara i zahvaljujući dimenzijama otiska, u procesu su prijave za Guinnessovu knjigu rekorda.

Osvrt na roman “Susret u Dubrovniku” dostupan je na blogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.