Predstavljena knjiga pjesama „Haiku iz bolnice“ Luka Paljetka u NSK

Objavljeno 19.6.2023.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 16. lipnja 2023. godine predstavljena je knjiga pjesama Haiku iz bolnice Luka Paljetka, našega istaknutog književnika, književnoga prevoditelja i akademika. Uz stihove Luka Paljetka, osobitu vrijednost ovoga izdanja čini i 16 grafičkih listova u tehnikama bakropisa i akvatinte umjetnika Mirana Šabića, koji su ovom prigodom bili izloženi u velikome predvorju Knjižnice.

Osim grafičkih listova, u vitrinama su bili izloženi stihovi Luka Paljetka usporedno na hrvatskome i japanskome jeziku, a mogu se pogledati do 28. lipnja.

Na svečanome predstavljanju ovoga bibliofilskog izdanja pozdravne su riječi uputili glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižice u Zagrebu prof. dr. sc. Ivanka Stričević, veleposlanik Japana u Republici Hrvatskoj Iso Masato i ministrica kulture i medija Republike Hrvatske dr. sc. Nina Obuljen Koržinek.

Knjigu pjesama Haiku iz bolnice predstavili su kolekcionar i nakladnik Božo Biškupić, koji je ujedno i urednik knjige, prevoditelj Tomislav Mikuljan, akademik Drago Štambuk, akademkinja Sibila Petlevski, voditeljica Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilšne knjižnice u Zagrebu mr. sc. Tamara Ilić-Olujić i autor grafika Miran Šabić. Stihove su na hrvatskome i japanskome jeziku naizmjence čitali Yutaro Nishida i Dobrila Zvonarek.

Knjiga pjesama objavljena je u biblioteci Arbor Zbirke Biškupić, a pjesme koje je obuhvatila na japanski su jezik preveli Yutaro Nishida i Tomislav Mikuljan.

Primjerci označeni slovima A i B namijenjeni su Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu i Japanskoj nacionalnoj knjižnici u Tokiju.

Knjiga je objavljena u povodu 30. obljetnice diplomatskih odnosa Republike Hrvatske i Japana.