Predstavljena knjiga „Album hrvatske ćirilice u Zbirci rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu“

Objavljeno 24.1.2019.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 24. siječnja 2019. godine predstavljena je knjiga Album hrvatske ćirilice u Zbirci rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu autora dr. sc. Ivana Kosića koja donosi povijesni presjek razvoja jednoga od triju hrvatskih pisama – hrvatske ćirilice te obrađuje ćirilični fond –rukopise, pisma i tiskopise, koji se čuvaju u Zbirci rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Na početku predstavljanja knjige, koju je objavila Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, okupljene je pozdravila glavna ravnateljica NSK dr. sc. Tatijana Petrić, uputivši čestitke autoru, recenzentima, kao i svim suradnicima na knjizi.

„Nakon lanjske Europske godine kulturne baštine, koju smo obilježili afirmacijom hrvatske glagoljice, drago mi je što smo u novu godinu zakoračili posvetom podjednako intrigantnoj vrednoti naše baštine i pisane riječi, hrvatskoj ćirilici. Pred nama je vrijedna knjiga koja na gotovo 400 stranica opisuje naš zajednički put na ovim prostorima tijekom osamsto godina, točnije od 11. do 19. stoljeća. U njoj su revno opisana najznačajnija hrvatska ćirilička djela iz fonda naše Rare, od rukopisa, pisama i tiskopisa, sve do isprava, kodeksa, grbovnika, rječnika, ljekaruša, molitvenika, pa i romana, statuta te zbornika“, istaknula je glavna ravnateljica NSK dr. sc. Tatijana Petrić.

O knjizi su govorili recenzenti akademik Josip Bratulić i dr. sc. Marinka Šimić te autor dr. sc. Ivan Kosić. Akademik Bratulić ovom je prigodom istaknuo vrijednost jezika i pisma kao znakova nacionalnoga identiteta te bitnosti njihova očuvanja od zaborava.

Dr. sc. Marinka Šimić predstavila je sadržaj knjige i govorila o povijesti hrvatske ćirilice, naglasivši kako to hrvatsko pismo predstavlja bitan dio hrvatske kulturne baštine. „Hrvatska je ćirilična baština od triju komponenata najviše zapostavljena te je stoga svaki novi doprinos iz toga područja iznimno vrijedan za našu znanost. Objavljeni rukopisi iz Zbirke rukopisa i starih knjiga iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu svjedoče o bogatstvu hrvatske ćirilične baštine te širokoj uporabi i rasprostranjenosti toga pisma, od liturgije do pravnih spisa, matica, ljekaruša i pisama“, rekla je dr. sc. Šimić, ujedno naglasivši kako će zahvaljujući objavi ove knjige rukopisi iz fonda NSK postati znatno dostupniji i zainteresiranoj široj javnosti i znanstvenicima, za koje je osobito vrijedna opsežna bibliografija sadržana u knjizi. „Možemo biti zahvalni dr. sc. Ivanu Kosiću i svima koji su surađivali na ovome prekrasnom izdanju“, dodala je dr. sc. Šimić.

Autor knjige dr. sc. Ivan Kosić u svojem se obraćanju zahvalio svim suradnicima – recenzentima akademiku Josipu Bratuliću, dr. sc. Marinki Šimić i akademkinji Anici Nazor, stručnoj suradnici dr. sc. Nataši Bašić, koja mu je, kako je rekao, najviše pomogla u konačnome oblikovanju knjige, kao i svim djelatnicima Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu koji su dali svoj doprinos u pripremi i objavi knjige. Knjigu je posvetio akademiku Eduardu Hercigonji – dragomu čovjeku i učitelju koji ga je uveo u svijet glagoljaštva i hrvatskoga srednjovjekovlja. Svoje obraćanje zaključio je riječima: „Knjigu predajemo na ocjenu hrvatskoj kulturnoj javnosti i molimo da ne bude prestroga, vele je truda u nju uloženo, i kakono u dni bosanskog kralja Tomaša i predstojnika Crkve bosanske dida Ratka krstjanin Radoslav u kolofonu Bosanske knjige Gojsavu krstjaninu zapisa: ‘Gospodo ako sam loše postavio nemojte se tomui porugati, jere mi sta ruci trudni težeće. Čtite i blagoslovite, a vas Bog blagoslovi u viki. Amin’“.

Knjiga je tiskana u 100 primjeraka i dostupna je po cijeni od 250 kuna.

Objavljivanje knjige potpomogli su Zaklada Hrvatske akademija znanosti i umjetnosti i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.