Predstavljena izložba i bibliografija “Riznica riječi Tonka Maroevića u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu”

Objavljeno 25.2.2022.

U najvećoj hrvatskoj knjižnici, u četvrtak 24. veljače, predstavljena je izložba i bibliografija Riznica riječi Tonka Maroevića u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Riječ je o projektu kojim NSK želi odati priznanje književniku, prevoditelju, likovnom i književnom kritičaru, ali prije svega dragom suradniku akademiku Tonku Maroeviću.

O Tonku i njegovu radu govorili su mr. sc. Tamara Ilić Olujić, urednica publikacije i autorica izložbe, voditeljica Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu; dr. sc. Petar Prelog i dr. sc. Ivana Mance s Instituta za povijest umjetnosti te dr. sc. Lobel Machala, voditelj Odjela bibliografsko središte, priređivač bibliografije.

U ime Nacionalne i sveučilišne knjižnice okupljene je pozdravila njezina glavna ravnateljica prof. dr. sc. Ivanka Stričević, a Goran Matović, dramski umjetnik, prijatelj i suradnik Tonka Maroevića, na svečanom je događaju čitao svoja pisma upućena Tonku, nastupivši kao glasnogovornik sviju kojima je Tonko za života pisao. Odgovorio mu je kao Borges, Ujević, ali i kao Goran Matović, povezujući citate i asocijacije u scenski epistolarni kolaž.

Izložba Riznica riječi Tonka Maroevića u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu donosi izbor iz njegova izrazito bogatog opusa, od prvih knjiga s objavljenim stihovima, sonetima, prijevodima; brojne monografije koje je posvetio likovnim umjetnicima, književne i likovne osvrte objavljene u knjigama i znanstvenim i stručnim časopisima, izbor iz grafičkih mapa i kataloga izložaba kojima je pisao predgovore ili pogovore.

Bibliografija radova Tonka Maroevića koji se nalaze u fondu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu obuhvaća više od 1400 naslova i svjedoči o njegovu predanom i intenzivnom radu. Posebno mjesto u njoj predstavlja bibliografija grafičkih mapa, čijem je nastanku Tonko Maroević doprinosio tekstovima predgovora, pogovora ili kao urednik.

Tekstovi Tonka Maroevića nastajali su na pisaćoj mašini, stoga su posjetitelji izložbe, simbolično, imali priliku upravo na pisaćoj mašini poslati Tonku poruku ili crticu zahvale.

Izložbu Riznica riječi Tonka Maroevića u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu podržalo je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a za javnost je otvorena od 10. ožujka.