Predstavljena grafičko-pjesnička mapa Đurđe Merle i Sanje Lovrenčić „Između sati“

Objavljeno 22.9.2020.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 22. rujna 2020. godine predstavljena je grafičko-pjesnička mapa Između sati dviju istaknutih hrvatskih umjetnica, likovne umjetnice Đurđe Merle i umjetnice riječi Sanje Lovrenčić.

Okupljene uzvanike prigodnim obraćanjem pozdravila je glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prof. dr. sc. Ivanka Stričević, uputivši pritom čestitke autoricama i svima ostalima uključenima u pripremu ovoga vrijednog izdanja te zahvalu na donaciji mape Grafičkoj zbirci Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Uz djela mnogih velikana svjetske umjetnosti, u njezinu fondu brojna su djela velikih imena hrvatske likovne umjetnosti. Zbirka čuva i najveću kolekciju grafičkih mapa u Hrvatskoj, a upravo grafičko-pjesničke mape obogaćuju je s lijepom riječju hrvatske i svjetske književnosti. Raduje nas što se tome fondu pridružilo i likovno poetsko djelo „Između sati“, koje plijeni pažnju ljepotom riječi i ljepotom slike, istaknula je prof. dr. sc. Stričević.

O grafičko-pjesničkoj mapi uz autorice govorili su i voditeljica Grafičke zbirke NSK Tamara Ilić Olujić i povjesničar umjetnosti i autor predgovora mape Željko Marciuš.

Voditeljica Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Tamara Ilić Olujić predstavila je mapu koja se sastoji se od 12 grafika otisnutih tehnikama suhe igle, rezervaža, linoreza, akvatinte i bakropisa te 12 pratećih pjesama, kao i kuću u čijoj je nakladi mapa otisnuta, Mala zvona. Okupljene je podsjetila da se grafičko-pjesničke mape kao poseban oblik suradnje pjesnika i grafičara javljaju početkom 20. stoljeća u Francuskoj, dodavši da se unutar njihovih korica isprepliću grafike i stihovi, usporedno trajući i uvlačeći promatrača i čitatelja u svoj svijet – svijet riječi, linije i boje.

Autor predgovora mape Željko Marciuš u svojem detaljnom predstavljanju, između ostaloga, rekao je: Grafike Đurđe Merle ovdje promišljamo proširenim pojmom slike, a ne strogošću tehničkih značajki grafičkoga medija. U potrazi smo za prepletima riječi i slika kako bismo uputili na znakove i stanja svijesti iza matrice pojavnog te onkraj njih. U tome vidu Đurđina poezija slike i slika poezije Sanje Lovrenčić nadopunjuju se kontrapunktima između slikovnosti riječi i tekstualnosti slike. To je stalno kretanje, kolebanje i isprepletanje medija i njihovih kovitlaca i zamišljaja. Mislimo i pišemo slikama, slikamo, urezujemo, bojimo riječima.

Drugostima obiju autorica bio je potreban ekran sličnosti, jer se drugosti prepoznaju u sličnostima koje već otprije nose duboko u sebi, zaključio je predstavljanje Marciuš.

Autorice Merle i Lovrenčić iskazale su zahvalnost Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu te svim suradnicima koji su pomogli u izdavanju mape, na kojoj su počele surađivati još 2017. godine, i koja je rezultat zahtjevnoga i izazovnoga umjetničkog rada, kako je istaknula Lovrenčić.