Predstavljena grafička mapa Borisa Bućana

Objavljeno 25.10.2012.

Grafička mapa Borisa Bućana predstavljena je u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. O mapi su govorili Iva Körbler, likovna kritičarka, Vladimir Straža, izdavač Mape i dr. sc. Mikica Maštrović, voditeljica Grafičke zbirke u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Boris Bućan rođen je u Zagrebu 1947., gdje je završio Školu primijenjene umjetnosti te diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti 1972. u klasi Raula Goldonija. Bavi se različitim likovnim disciplinama, a posebno grafičkim oblikovanjem od 1970., otkad i samostalno izlaže u najreprezentativnijim galerijama Hrvatske i svijeta (1984. godine izlagao na Venecijanskom bijenalu kao jedini predstavnik bivše države). Dobitnik je brojnih vrijednih nagrada za dizajn, kao i nagrade za životno djelo Hrvatskoga dizajnerskog društva.

Grafička zbirka Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u svojem fondu čuva 350 plakata Borisa Bućana. Godine 2001. autor je Zbirci darovao 163 plakata, nastalih u razdoblju od kraja 1970-ih do 2001. godine. Plakati su digitalizirani i dostupni u sklopu portala Digitalizirana baština Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Grafike će biti izložene u predvorju NSK do srijede 31. listopada.