Predstavljen zbornik „Verba volant – Scripta manent“ u NSK

Objavljeno 5.12.2019.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 4. prosinca 2019. godine predstavljena je knjiga Verba volant – Scripta manent, zbornik posvećen akademiku Stjepanu Krasiću.

Zbornik su predstavili dr. sc. Vinicije B. Lupis, književnik Mate Sušac, mr. sc. Ivan Armanda te ugledni povjesničar i dominikanac, akademik Stjepan Krasić. Okupljene uzvanike prigodnim obraćanjem pozdravila je i v. d. glavne ravnateljice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić.

Zbornik Verba volant – Scripta manent na više od tisuću stranica predstavlja život i rad akademika Stjepana Krasića te donosi radove 27 znanstvenika iz Hrvatske i inozemstva iz područja književnosti, književne kritike i prevodilaštva, povijesti, povijesti glazbe, povijesti umjetnosti, arheologije i djelovanja suvremene crkve. Zbornik je nastao u nakladi Sveučilišta u Splitu u povodu 80. obljetnice rođenja Stjepana Krasića, a priredili su ga dr. sc. Vinicije B. Lupis i Branko Matulić.

Riječ je o jednom od najuspješnijih i najplodnijih hrvatskih povjesničara u nekoliko posljednjih desetljeća ne samo u odnosu na broj objavljenih radova nego i u odnosu na njihovu važnost, o znanstveniku koji svojim znanstvenim otkrićima neprestano „mijenja“ povijest, o čemu bi se mogla napisati cijela knjiga. Njegove brojne znanstvene rasprave otkrivaju ne samo nepoznate nego i neslućene činjenice i ustaljene ili već poznate spoznaje pomiču u prošlost.

(Iz predgovora prof. dr. sc. Branka Matulića i dr. sc. Vinicija B. Lupisa)