Predstavljen „Pravilnik za opis i pristup građi u knjižnicama, arhivima i muzejima“

Objavljeno 27.2.2020.

U prostoru Digitalnoga laboratorija Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu 27. veljače 2020. godine članovima Stručnoga vijeća sveučilišnih matičnih knjižnica, Stručnoga vijeća županijskih matičnih knjižnica i Središnjega stručnog vijeća matičnih knjižnica predstavljen je Pravilnik za opis i pristup građi u knjižnicama, arhivima i muzejima.

Pozdravne riječi okupljenima su uputile glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prof. dr. sc. Ivanka Stričević i predsjednica Hrvatskoga knjižničnog vijeća dr. sc. Tatjana Aparac Jelušić, a pravilnik su predstavile pročelnica Hrvatskoga zavoda za knjižničarstvo dr. sc. Tinka Katić, dr. sc. Mirna Willer i stručna suradnica za standarde NSK dr. sc. Ana Vukadin.

Pravilnik donosi skup elemenata i uputa čija je glavna svrha standardizacija identifikacije i opisa građe u baštinskim ustanovama. Standardizacijom se stvaraju uvjeti za razmjenu, dijeljenje, povezivanje, integraciju i ponovnu uporabu podataka, obuhvaćajući i izradbu zajedničkih platformi, servisa i sl., koji će korisnicima olakšati pristup nacionalnoj baštini te im je predstaviti na cjelovit način.

Pravilnik je razvijen u sklopu programa Izrada, objavljivanje i održavanje nacionalnog pravilnika za katalogizaciju (2014. – 2019.) uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.