Predstavljanje pjesničke zbirke „Mir utrobe i neki promišljaji“ Željka Božića

Objavljeno 2.11.2022.

U petak 4. studenoga u 18 sati, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, bit će predstavljena zbirka poezije „Mir utrobe i neki promišljaji“ Željka Božića, objavljena u izdanju Zaklade Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Društva hrvatskih književnika. Riječ je o četvrtoj zbirci u biblioteci Anđelko Novaković, koja okuplja laureate istoimene pjesničke nagrade.

O zbirci će govoriti Ervin Jahić, urednica Dobrila Zvonarek i sam autor, a predstavljanje je dio programa Mjeseca hrvatske knjige 2022.

Nagradu Anđelko Novaković Zaklada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dodjeljivala je od 2014. do 2017. godine s namjerom poticanja pjesničkoga stvaralaštva mladih, a u spomen na hrvatskoga književnika, esejista i književnoga kritičara Anđelka Novakovića, dugogodišnjega dopredsjednika Društva hrvatskih književnika i djelatnika Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Zahvaljujući ovoj nagradi, u Biblioteci Anđelko Novaković objavljene su pjesničke zbirke „Moja pjesma/Mein Gedicht“ Frančeske Liebmann (2015.), „Ptica na ušću smoga“ Marine Katinić (2016.), „Paralaksa“ Ivane Čagalj (2017.) i „Mir utrobe i neki promišljaji“ Željka Božića (2019.).

Posebnu vrijednost pjesničke zbirke „Mir utrobe i neki promišljaji“ čini grafika „Grad“ akademske slikarice i grafičarke Zdenke Pozaić, koja se nalazi u prvih 25 primjeraka knjige, a čiji je detalj pronašao mjesto i na koricama ovoga izdanja.

Pozivnica na predstavljanje knjige