Predstavljanje osmoga kola bibliofilske edicije „Riječ i slika” Zdenke Pozaić

Objavljeno 21.9.2018.

Osmo kolo bibliofilske edicije Riječ i slika ugledne grafičarke Zdenke Pozaić bit će predstavljeno u četvrtak 27. rujna 2018. godine u 12 sati u velikome predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

U osmome kolu nalazi se pet pjesničko-grafičkih mapa. Svaka pojedinačno čini jedinstvo jedne grafike i jedne pjesme. U ovome su kolu dvije mape s pjesmama Tonka Maroevića, istaknutoga pjesnika, čestoga suradnika i suautora na likovno-pjesničkim ostvarenjima Zdenke Pozaić. Uz dva književnika prve polovice dvadesetoga stoljeća Antuna Branka Šimića i Františeka Halasa, u osmome kolu Zdenka Pozaić predstavila je i katalonskoga pjesnika mlađega naraštaja Paua Sifa.

U bibliofilskoj ediciji Riječ i slika, u svih osam kola, objavljene su 53 pjesničko-grafičke mape u kojima je Zdenka Pozaić spojila svoj grafički izričaj i ljubav prema lijepoj riječi. Drvorezi i linorezi ručno su otisnuti te uvezani zajedno s pjesmama brojnih hrvatskih i inozemnih književnika, a bitno je istaknuti i vrijednost brojnih prevoditelja pisane riječi.

O pjesničko-grafičkim mapama govorit će dr. art. Mira Muhoberac i mr. sc. Tamara Ilić-Olujić, voditeljica Grafičke zbirke NSK.

Na predstavljanju će sudjelovati i dramska umjetnica Branka Cvitković, prof. dr. sc. Dubravka Dorotić Sesar, akademik Tonko Maroević i autorica Zdenka Pozaić.