Predstavljanje Nacionalnoga repozitorija završnih i diplomskih radova (ZIR)

Objavljeno 3.11.2015.

Nacionalni repozitorij završnih i diplomskih radova (ZIR) bit će predstavljen u četvrtak, 5. studenoga 2015. u 13 sati, u malome predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

O ZIR-u će govoriti dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, prof. dr. sc. Ružica Beljo Lučić, pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta, prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Sveučilišnoga računskog centra (Srce).

Na predstavljanju će biti prikazan i kratak video s izjavama znanstvenika, studenata i knjižničara o znanstvenoj čestitosti i otvorenom pristupu koji je pripremio medijski partner predstavljanja portal X-ica.

Nacionalni repozitorij završnih i diplomskih radova (ZIR) uspostavljen je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu kao središnje mjesto pristupa i pohrane digitalnih inačica završnih i diplomskih radova koji su obranjeni na visokim učilištima u Republici Hrvatskoj.

Uspostavljen je u sklopu sustava Dabar suradnjom Srca i Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te ostalih knjižnica visokih učilišta. Njegovom uspostavom započela je pohrana i javna objava digitalnih inačica završnih i diplomskih radova. Rad pohranjen u repozitorij ustanove postaje i dijelom sveučilišnoga repozitorija te Nacionalnoga repozitorija završnih i diplomskih radova (ZIR), u kojem je pohranjeno prvih dvjesto radova.

Time je osiguran temelj za provedbu zakonskih obveza propisanih Zakonom o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, članak 83., stavak 11. koji nalaže pohranu i trajnu objavu završnih radova i disertacija na odgovarajućim javnim internetskim stranicama, uključujući internetsku bazu završnih radova Nacionalne i sveučilišne knjižnice, odnosno Nacionalni repozitorij završnih i diplomskih radova (ZIR).

Više pojedinosti o ZIR-u.

Medijski pokrovitelj:

Logo - transparentni